Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Jacob Marisstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Jacob Marisstraat is een straat op het Deurnese bedrijventerrein Leemskuilen.

Het bedrijventerrein waar de straat deel van uitmaakt ontstond in de periode tussen 1967 en 1987, inclusief de daar liggende Paul Gabrielstraat, Hendrik Mesdagstraat en dus de Jacob Marisstraat. Deze straat is feitelijk een hernoemd gedeelte van het Oude Stappad en bestond als tracé dus al veel eerder.

De drie genoemde straten vormden de eerste van de twee uitbreidingen van dit bedrijventerrein. Pas later zou men ook ten zuiden van het oost-west-lopende deel van de Leembaan nog een bedrijventerrein aanleggen, waar de Theo van Doesburgstraat, Jan Tooropstraat en Piet Mondriaanstraat deel van gingen uitmaken. De aanleg van beide bedrijventerreinen betekende de nekslag voor het Oude Stappad, een weg van middeleeuwse ouderdom. Met de aanleg van de eerste uitbreiding was al de Leemskuilenweg verdwenen.

Verklaring van de naam[bewerken]

Vrijwel alle straatnamen van dit bedrijventerrein zijn, net als een deel van de Sint-Jozefparochie, ontleend aan schilders. Jacobus Hendricus Maris (1837-1899) was een Nederlands impressionistisch kunstschilder van de Haagse School. Jacob was naast kunstschilder ook etser en lithograaf.