U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Hosbengels

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Hosbengels)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans van HoekJo vd. MortelCor vd. BroekJan vd. LooTheo van LeeuwenTheo JansenJan van WettenHarry FransenPiet KuundersTonny vd. LooPieter vd. LooWilly vd. SteenKo TeepenMart WillemsHenk WeertsTheo vd. ZandenToon Arts
1976 Foto: collectie Ton Hartjens
Carnaval 1981

De Hosbengels is een blaaskapel die ontstond uit een groep muzikanten, afkomstig van de Koninklijke Harmonie Deurne (KHD). Frans van de Kerkhof richtte deze in 1965 op met de naam Hofkapel van Koninklijke Harmonie Deurne. Willy Knijnenburg kreeg de leiding.


De beginjaren van de hofkapel had men een beperkt repertoire en viel men nog al eens in herhaling.

Tijdens carnaval 1966 werd de naam Hosbengels prijsgegeven, een vondst van Frans van de Kerkhof.

In 1968 stond de blaaskapel onder leiding van Piet van Hoek en hiermee begon een periode van groeiende populariteit.

In 1969 werd door Cor van den Broek een Hosbengel-draaginsigne ontworpen. Deze medailles werden vanaf 1969 tot heden door Hans van Hoek in emaille vervaardigd. Daarbij werd een nieuwe traditie geboren, namelijk de onderscheiding met het Ere-Hosbengelschap, waarbij ieder jaar met carnaval aan een persoon die zich ten opzichte van de blaaskapel, de KHD of de samenleving verdienstelijk had gemaakt, de Ere-Hosbengel werd uitgereikt.

In 1974 werd Pieter van der Loo de muzikale leider van de blaaskapel, hetgeen een forse uitbreiding van zowel bezetting als repertoire tot resultaat had.

In 1981 werd er in de Vierspan in Deurne het eerste Kerstmatinee gehouden, waarbij de opbrengst voor een goed doel was bestemd. Tevens werd er in 1981 een elpee opgenomen met als titel Een rondje Hosbengels, waarop men het uitgebreide repertoire van de Hosbengels kan horen.

Het 25-jarig jubileum in 1991 werd uitbundig gevierd.

In 1993 gaf Pieter van der Loo de muzikale leiding over aan zijn jongere broer Jan. Onder leiding van Jan van der Loo werd de succesformule voortgezet, wat in het jaar 1995 resulteerde in een cd-opname.

In 1996 werd op verzoek van Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno een reis gemaakt naar Polen, om het jubilerende Lezno met Brabantse blaasmuziek te verrassen.

In 2006 werd de muzikale leiding overgedragen aan Marcel van der Loo en hij kon meteen gaan werken aan een nieuw hoogtepunt: het 40-jarig jubileum. Ter gelegenheid van dit jubileum werd het boekje 't is goe dè ge'r bent! 40 jaar Hosbengels uitgebracht.

Tijdens het 32e kerstmatinee op zondag 18 december 2011 stond DeurneWiki centraal en werd door de kerstman een bedrag van 500 euro bijeengebracht voor het DeurneWiki-project van de heemkundekring.

Bijzondere Hosbengel[bewerken | brontekst bewerken]

Jan van der Loo-Hosbengel werd op 13 januari 2002 in Batouri geboren. Zijn moeder, de veertienjarige Severine vernoemde haar zoon naar de dirigent van de blaaskapel van de Koninklijke Harmonie Deurne.

De opbrengst van het jaarlijkse kerstmatinee, een bedrag van 1400 euro, ging naar een aidsproject van lekenzuster Silvana Panzeri in Batouri. Als dank aan De Hosbengels regelde de lekenzuster met de zwangere Severine en haar familie dat haar baby een wel zeer on-Afrikaanse naam zou krijgen: Jan van der Loo-Hosbengel, roepnaam Jemba. Het staat allemaal in de geboorteakte waarvan een kopie in het bezit is van Jan van der Loo.

Bronnen, noten en/of referenties