U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Hogeweg (huidige weg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.

Hogeweg
21.711.jpg
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Hogeweg
Dorp Deurne-centrum
Wijk d'Ekker
Aanleg Circa 1963

De Hogeweg is een straat in Deurne en deel van de centrumring.


Omstreeks 1963 werd de Hogeweg aangelegd als onderdeel van het stedenbouwkundig plan van de wijk d'Ekker. Daarbij werden Lagekerk en Europastraat, die beide al bestonden, met elkaar verbonden. Haaks op deze nieuwe weg werden de Antoon Coolenlaan en Stijn Streuvelslaan aangelegd. Tussen laatstgenoemde wegen verrezen woningen, langs de nieuwe Hogeweg in 1967-1970 De Vierspan en al in 1963-1966 de Fatimaschool.

De Hogeweg vervulde dus niet alleen een rol als ontsluiting van een nieuwe woonbuurt, maar zorgde er tevens voor dat de verkeersweg rond het centrum verder gesloten werd. De Europastraat, die van Veldstraat naar Molenstraat liep en al ontworpen was als een hoofdweg binnen de buurt eromheen, werd hierdoor ook verder opgewaardeerd.

Tegelijk met de aanleg van de Hogeweg en aangrenzende buurt verdwenen ook de oude Hogeweg en de Groeneweg. De naam Hogeweg werd daarbij aan de nieuwe weg gegeven, die feitelijk haaks op de historische ligt. Interessant is dat de Hogeweg aanvankelijk aan de oostzijde nog uitkwam op de Stijn Streuvelslaan, die zelf aansloot op de kruising Molenstraat-Europastraat. Later werd de hoek uit de weg gehaald en sloot feitelijk de Hogeweg direct aan op de Europastraat, en werd de Stijn Streuvelslaan een zijweg. In de jaren '90 werd de Stijn Streuvelslaan afgesloten en verdween de kruising.