U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Het vergeten monument

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het vergeten monument voor de gesneuvelden, afkomstig uit de gemeente Deurne, werd kort na de Tweede Wereldoorlog nagestreefd door de “Orde Dienst” (OD) en Bijzondere Vrijwillige Landstorm (BVL).


De BVL en OD namen het initiatief tot oprichting van een monument ter nagedachtenis aan diegenen uit de gemeente Deurne die onze vrijheid met hun dood moesten bekopen. Het besluit hiertoe werd genomen op een bestuursvergadering van de BVL en OD op de avond van de 22ste april 1945, dit naar aanleiding van het droevige belicht, dat sergeant Piet Brouwers op een noodlottige wijze om het leven gekomen was, reeds het derde lid van de BVL dat in dienst van zijn vaderland stierf.


Plannen voor de oprichting werden sindsdien regelmatig besproken en uitgewerkt door het bestuur. Begin augustus 1945 was men zo ver gevorderd dat de opzet tot in details gereed was. Het ontwerp kwam van de hand van Architect Jos Deltrap en de plaats, die men voor het monument had uitgekozen, leek zeer geschikt. [1]


Aanvankelijk lag het in de bedoeling op dit gedenkteken de namen te zetten zowel van de militairen als van de burgers van de hele gemeente, die hun leven afsloten door het krijgsgeweld. Dit plan is later veranderd in zoverre, dat men toen een zuiver-militair monument wilde oprichten. Dit met het oog op de moeilijkheden die zich daardoor eventueel zouden kunnen voordoen met onze kerkdorpen die zelf met plannen bezig waren om ook daar een eenvoudig doch mooi herinneringsteken op te richten.


Voor de bestrijding van de kosten, men dacht aan een paar duizend gulden, had men besloten geen fonds te stichten. Gedacht werd dat het daarvoor benodigde bedrag te klein was en dat, wanneer voor dit schone doel door de B.V.L. gecollecteerd zou worden, ieder rechtgeaard inwoner van Deurne zó rijkelijk in zijn beurs zou tasten, dat de geldelijke zorgen met één slag verdwenen zouden zijn.

Om de oorlog niet te vergeten werden overal in ons land, inclusief in diverse kerkdorpen van onze gemeente, monumenten neergezet. Het bedoelde monument van de OD en BVL is echter nooit gerealiseerd!.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Bij een droevig afscheid”, Het Licht van zaterdag 28 april 1945, voorpagina nieuws
  • Gedenkteken voor gevallenen”, Antoon Coolen, Deurnesche Courant van zaterdag 27 juli 1945, voorpagina nieuws
  • Monument voor onze gesneuvelden”, Het Licht van zaterdag 4 augustus 1945.

  1. Welke plaats men voor ogen had en hoe het monument er uit zou komen te zien is toen niet bekend gemaakt