Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Heilig Hartkapel (Markt)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Rechts de Heilig Hartkapel en links de oorspronkelijke kiosk op de Markt in Deurne
Het Heilig Hartbeeld in de kapel voor de onthulling
Het Heilig Hartbeeld in de kapel werd ingezegend door pastoor Roes

In 1924 werd de Heilig Hartkapel gebouwd naast de Sint-Willibrorduskerk in Deurne op de plaats waar tot 1897 het oude raadhuis stond.

In 1924 kreeg de architect Stuijt (1868-1934), een leerling van Cuijpers, de opdracht om het kerkgebouw aan te passen aan de nieuwe liturgische wensen. Ook ontwierp hij een nieuwe dagkapel aan de zuidzijde van het koor, verving de oude sacristie door een nieuwe, bouwde een muur met bogen en kerkhoflantaarn rond de kerk en ontwierp een losstaande Heilig Hartkapel, echter nog zonder beeld, op de hoek van de Kerkstraat en de Markt.

De kapel en de daarbij behorende bogen werden gebouwd door Harrie Lutters en zijn broer Tjeu.

Op zondag 11 juni 1933 werd, tijdens een plechtig lof, het Heilig Hartbeeld, een geschenk van de parochianen, in de kapel geplaatst. Vooral Jacoba Aarts-Welten was daarbij weldoenster.

De muur met bogen aan de westzijde van de kerk raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd. De Heilig Hartkapel werd, samen met de bogen voor de westgevel van de kerk, in 1951 afgebroken [1] en het beeld werd herplaatst naar hoek van de Kruisstraat en de Kerkstraat.

Het Heilig Hartbeeld werd, na restauratie door de gilden van Deurne, in 1993 weer op een sokkel geplaatst en kijkt nu uit op de driesprong van de Kerkstraat, de Kruisstraat en het Haageind.

Het Heilig Hartbeeld werd door atelier Van Bokhoven te 's Hertogenbosch vervaardigd naar een ontwerp van August Hermans.

Bij de afbraak van de kapel werden de stenen, leien en het houtwerk door enkele inwoners van Zeilberg verzameld in de hoop deze ooit te kunnen hergebruiken voor de bouw van een kiosk in Zeilberg. Het is niet bekend waarom dit er nooit van gekomen is.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Land- en Tuinbouwblad van 26 mei 1951
  2. Land- en Tuinbouwblad van 26 mei 1951