DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Heilig Hartbeeld (Zeilberg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Links het voormalige Heilig Hartbeeld van Zeilberg
Het 2e en vervangende Heilig Hartbeeld van Zeilberg

In 1979 werd het oorspronkelijke Heilig Hartbeeld van Zeilberg, dat geheel verweerd was, vervangen door het huidige Bronzen Heilig Hartbeeld. Het is anno 2013 nog steeds te vinden in de tuin van de voormalige pastorie van de Sint-Willibrordusparochie aan het Kerkplein in Zeilberg.


Oorspronkelijke beeld[bewerken]

Het oorspronkelijke Heilig Hartbeeld van Zeilberg werd circa 1928 in Zeilberg geplaatst en sierde er tot begin 1978 de dorpskom. Het ruim duizend kilogram wegende beeld was in verval geraakt en moest worden gerepareerd. Het beeld, eigendom van de gemeente Deurne, werd naar de Helenaveense kunstenaar Jan van de Waterlaat gebracht voor restauratie maar Van de Waterlaat stelde vast dat het poreus was. Het beeld bleef vervolgens ruim zestien jaar lang achter zijn huis langs het Deurnes kanaal, tussen Griendtsveen en Helenaveen, staan.

Via een bevriende relatie hoorde Luuk Jonkers van het beeld en kocht het voor een symbolische prijs. Samen met een zevental mannelijke leden van het Muziek-, zang- en dansvereniging Animato, waar Jonkers dirigent was, werd het beeld op paaszaterdag in 1995 opgehaald en naar het boerderijtje van Jonkers aan de Zonnewende in Zeilberg gebracht. Hij stelde vast dat de schade eigenlijk best wel mee viel. Alleen de armen en handen ontbraken en daar zat Jonkers niet mee.

Vervangend beeld[bewerken]

Sinds die tijd stonden er in Zeilberg twee grote Heilig Hartbeelden. Want nadat bekend werd dat het oorspronkelijke beeld niet meer gerepareerd kon worden, werd er door de gemeente uitgezien naar een nieuw. Ruim twee jaar lang stond in Zeilberg een lege sokkel. Daar kwam in 1979 verandering in. Aan de Witte Vennenweg in Weert stond een bronzen beeld dat naar Zeilberg gehaald werd.

Het betreft een eenvoudig Bronzen gesigneerd beeld, voorstellende Christus in mantel, die op zijn brandende hart wijst. Het werd gesteld op de bestaande bakstenen sokkel met kalkstenen dekplaten en frontplaat.

Op de frontplaat is een inscriptie aangebracht: "KOMT ALLEN TOT MIJ / AAN HET H. HART VAN JEZUS / DE PAROCHIE ZEILBERG". Het beeld is tussen 1922 en 1924 door "De Düsseldorfer Bronzegiesserei" gegoten naar een ontwerp van Franz Linden, vermoedelijk een Duits beeldhouwer. Het beeld werd oorspronkelijk in Tilburg geplaatst, verhuisde later naar de Witte Venneweg in Weert en kreeg met Zeilberg haar derde standplaats. Later werd het beeld verplaatst naar de pastorietuin aan het Kerkplein 3-5 en werd toen ook eigendom van de kerk. Zie ook de lijst van Openbare kunst


Bronnen, noten en/of referenties