DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Heilig Hartbeeld (Kruisstraat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Heilig Hartbeeld.
Foto: collectie Leo van Neerven

Het Heilig Hartbeeld op de hoek Kruisstraat-Haageind-Kerkstraat dateert uit 1933 en stond vroeger in een open kapel naast de Sint-Willibrorduskerk.


Het zandstenen beeld, dat eigendom is van de gemeente Deurne, stond vanaf 11 juni 1933 in de Heilig Hartkapel naast de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt. Het beeld was getekend door Aug. Hermans en vervaardigd door de firma Van Bokhoven te 's-Hertogenbosch. Het was een geschenk van de parochianen bij gelegenheid van het veertigjarig priesterfeest van pastoor Roes, maar werd grotendeels bekostigd uit de nalatenschap van Jacoba Aarts-Welten.

In 1951 werd de kapel afgebroken en het beeld herplaatst naar hoek Kruisstraat-Kerkstraat.

In 1993 kwam het op zijn huidige plaats te staan. Bij herinrichting van de kruising werd het later nogmaals tien meter verplaatst.

In april 2008 werd het beeld door een verwarde man aan handen en voeten vernield en het hoofd eraf geslagen. Het werd gerestaureerd door Ewald Venner en op 28 maart 2009 weer op zijn sokkel geplaatst. Het beeld werd na deze restauratie in het voorjaar van 2010 andermaal beschadigd en miste toen de vingers aan de handen. Het herstel van deze schade werd ter hand genomen door Vriendenkring Ons Deurne, in samenwerking met de Eindhovense kunstenaar Jan Wils. Het beeld werd bij die gelegenheid ook opnieuw geschilderd. Omdat in veler ogen de kleur te wit was, kreeg het kort daarna opnieuw een verfbeurt waarbij voor een natuurlijker kleur gekozen werd.

(Her)inzegening[bewerken]

Kort videoverslag van de plechtige (her)inzegening van het Heilig Hartbeeld aan de Kruisstraat in Deurne op 28 maart 2009. Het videoverslag is gemaakt en ter beschikking gesteld door amateurfilmer Jan Kuijten en ingesproken door Paul van Hoek, beide lid van Videoclub Deurne.[1]

Opschrift[bewerken]

Het opschrift op de rand van de sokkel is: rex clementissime (barmhartigste koning).

Zie ook de lijst van Openbare kunst in Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Videoclub Deurne – dvd "Deurne in beweging 2009 - 2010"