Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Heikrekel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Heikrekel is een vroeger gebruikte veldnaam of toponiem in Liessel voor een perceel grond aan de huidige Monseigneur Berkvensstraat, ongeveer ter hoogte van huisnummer 71.


De vroegste vermelding is van 1761, waar sprake is van een groot aantal percelen die allen liggen ter plaatse genaamt den Heijkriekel. Het toponiem werd dus niet uitsluitend gebruikt voor één specifiek perceel maar voor een complex van percelen. Toponiemen die bij genoemde vermelding binnen die verzamelnaam Den Heijkriekel vielen, waren: de Venakker, het Wortelveld, de akker de A-wal, het Hegstuk, de Uitlegger, de Boonhof, het Geluk, de Weertbeemd en de Wortelvelden.

Uit een omschrijving van 1786 blijkt dat het perceel, genaamd den Heijkreekel, toen 1 lopense en 39 roeden groot was en begrensd werd door eigendommen van de kinderen Hendrik Kanters, de weg en Laurens van Helmond.

In 1809 werd het land genaamd den Heijkreekel verdeeld onder de gebroeders Willem en Lambert van Rijt.

Bij de invoering van het kadaster in 1832 had het perceel kadastraal nummer G 776 en was het eigendom van de weduwe van Goort van Dijk.

De benaming Den Heikrekel werd in 1853 ook gebruikt voor het iets westelijker gelegen perceel bouwland, sectie G 901, waarvan Hendrik Kanters en zijn zusters toen eigenaar werden bij de publieke verkoop door Pieter van Heugten.