U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Groentewinkel Berkers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groentewinkel Berkers aan de Schutsboom in Deurne. Zoals u kunt zien was die weg indertijd nog onverhard en mondde hij toen nog uit op de Stationsstraat.
Thijs en Miet Berkers gingen met de groentekar langs de deur, hier in de Stationsstraat tegenover de winkel van Wasser.
Thijs Berkers met een bestelling. Foto collectie Thijs Berkers
Foto collectie Thijs Berkers

Groentewinkel Berkers werd gesticht door Driekske Berkers en stond tot 1975 op de hoek van de Schutsboom en de Stationsstraat in Deurne.


Het was een typisch plattelandswinkeltje. Driekske Berkers werkte tot in de jaren twintig als ploegbaas bij strohulzenfabriek Lohe. ln zijn vrije tijd werkte hij graag in zijn tuin en daar kweekte hij groenten. Toen het bedrijf van Johan Lohe failliet ging en Berkers zijn werk kwijtraakte, werd het hobbywerk omgezet in dagelijks werk.

Er werd nog meer en langer in de tuin en op het land gewerkt en men begon te handelen met de groenten die gekweekt werden. Hannes en Grada, de oudste kinderen, gingen met de kruiwagen rode rabarber verkopen. Toen dat goed bleek te gaan, nam men meer groenten mee voor de verkoop. Tot 1930 was dit de manier om de mensen van groenten te voorzien.

Daarna werd er een paard met een wagen gekocht en kon men met de groentekar op weg. Dagelijks zag men toen Thijs en Miet Berkers door Deurne rijden. Hannes en Grada waren intussen getrouwd en de twee die daarop volgden, namen hun werk over. Anna bleef in de winkel helpen en de andere kinderen hielpen vader op het land met het kweken van groenten.

Kwaliteit stond bovenaan, ook van het fruit dat men later na de uitbreiding van de winkel ging verkopen. Zo liep de groentezaak goed totdat er na 1940 levensmiddelenbonnen kwamen. Ten gevolge van de rantsoenering werd er gestopt met het venten op straat. De klantenkring die men met het venten had opgebouwd in Deurne-centrum, Sint-Jozefparochie en Zeilberg kwam toch wel naar de winkel.

Er werd altijd goede kwaliteit verkocht en daar hadden de klanten wel een ritje per fiets voor over. Men ging door met de winkel tot de gemeente Deurne de tuingrond nodig had voor woning- en scholenbouw.

Tot 1975 bleef de familie Berkers de winkel nog aanhouden. Toen werd alles door de gemeente Deurne opgekocht. Driekske Berkers bouwde een nieuw huis achter in de Schutsboom en de dames Anna en Miet Berkers verhuisden naar een bejaardenwoning in de buurt, zodat zij in alle rust konden blijven genieten van hun oude omgeving.

Het pand werd gesloopt en op de plek en de daarbij behorende grond werden woningen en de Parochieschool van de Heilige Geest gebouwd. De nieuwe wijk kreeg de naam Heilige Geestparochie. In 1991 kreeg deze school de naam Tijl Uilenspiegelschool.

De naastgelegen panden Stationsstraat 104 en Stationsstraat 102 werden ook afgebroken om het St. Willibrordusplantsoen met de Stationsstraat te kunnen verbinden. De Schutsboom werd omgelegd, zodanig dat die voortaan uitmondt aan het St. Willibrordusplantsoen.