Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Glas-in-loodramen in het voormalige fraterhuis aan de Visser

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Glas-in-loodramen in het bovenlicht van het fraterhuis aan de Visser, gezien vanaf de binnenzijde.
Foto: Collectie Gowanny de Haas

In 1948 werd een viertal glas-in-loodramen in het voormalige fraterhuis aan de Visser geplaatst.


Voor Deurne was zondag 24 september 1944 de dag van de bevrijding. Zaterdagnamiddag 23 september werd er nog druk geschoten. Er was meer gevaar dan gedacht werd. Tegen de avond werd de onrust groter. Alle fraters gingen in de kelder van het fraterhuis en diverse buurtgenoten kwamen ook vragen om daar te mogen schuilen. Het was goed dat ze in de kelder gegaan waren, want 's nachts en de volgende dag kwamen er verschillende granaten op en rond het fraterhuis terecht.

Vooral de achterzijde van het fraterhuis werd nogal beschadigd. Bijna alle ruiten waren eruit, van onder tot boven. De bijkeuken en de kamer daarboven waren zeer vernield. Ook de lagere jongensschool naast het fraterhuis had enkele voltreffers gehad. De gehele zondag 24 september bleven de fraters met de buurtgenoten in de kelder.

In 1948 lieten de dankbare buurtgenoten door Pieter Wiegersma een viertal glas-in-loodramen maken, voorstellende vier heiligenfiguren: van links naar rechts: Nicolaas, Maria, Jacobus, en Vincentius. De glas-in-loodramen sieren sindsdien het bovenlicht van het Fraterhuis aan de Visser 25 in Deurne.

Uit onderstaande foto's blijkt dat de fraters en buurtgenoten de kelder niet ten onrechte opzochten.

De foto's zijn gemaakt door fotograaf Jan van den Eijnde en komen uit de collectie van heemkundekring De Vyer Heertganghen uit Goirle.