Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Gildefeest Deurne 1990

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op zaterdag 8 en zondag 9 september 1990 werd in Deurne ter gelegenheid van de herdenking van het 60-jarig bestaan van Sint-Antonius Abtgilde na de heroprichting in 1930 een (Vrij) Gildefeest gevierd.


Het programma startte op zaterdagavond met een bijeenkomst van de vier Deurnese gilden, muziekgezelschappen en genodigden in de feesttent in de kasteeltuin, gevolgd door een rondgang door het dorp.

Op zondag werd gestart met een gildemis in de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne gevolgd door een koffietafel voor leden en genodigden in De Vierspan en een officiële ontvangst van de koningen, keizers en genodigden door het gemeentebestuur in het gemeentehuis. Vervolgens vertrokken de deelnemende gilden en muziekgezelschappen vanaf de Markt voor een rondgang door het dorp met het feestterrein in de kasteeltuin als eindpunt.

Op het feestterrein was er een massale opmars van koningen, keizers, hoofdleiders, vendeliers en tamboers. Na diverse toespraken volgden de massale vendelgroet, afmars en slangendefilé met gildedansen door het gastgilde St. -Sebastiaan uit het Belgische Herentals.

Vanaf 15:30 startte de wedstrijden waaraan door 37 gilden uit Nederland en een gilde uit Belgie werd deelgenomen. Om 16:30 werden de tentoonstellingen in de feesttent geopend terwijl de feestelijkheden om 18:00 afgesloten werden.

Foto's: collectie Kees Pijs