U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gerardus Hendrikus Martijn (1929-2017)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wiki183 (overleg | bijdragen) op 31 mei 2017 om 10:39
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard Martijn
Gerardus Martijn.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Hendrikus Martijn
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Nijmegen
Geboortedatum 13 januari 1929
Overl.datum 28 mei 2017
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Henrica Godefrida Hijl (1935)]]
Beroep(en) burgemeester, diverse bestuursfuncties.

Gerardus Hendrikus (Gerard) Martijn (1929) was van 1977 tot 1992 burgemeester in de toenmalige gemeente Bakel en Milheeze. In 1998 verhuisde hij naar naar de Parkhof in Deurne.


Algemeen:

Gerard Martijn is de zoon van Lourentius Martinus Julianus Martijn uit ´s Gravenhage (1886-1950) en Theodora Otten uit Nijmegen (1898-1988). Zijn vader was fijn-meubelmaker speciaal voor antiek.

Op 9 augustus trouwde hij met Henrica Godefrida Hijl (1935) en uit dit huwelijk werden twee dochters geboren:

  • Monique
  • Lucie.

Hij woonde achtereenvolgens in Nijmegen, Hees-Neerbosch, Cuijk, Berkel-Enschot en Bakel. Na zijn burgemeesterschap verhuisde hij in 1998 naar de Parkhof in Deurne.

Maatschappelijke carrière:

Gerard heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Deze carrière startte op 5 augustus 1944 op het telegraafkantoor van de Nederlandse Spoorwegen in Nijmegen. Hij volgde hiervoor een volledig interne opleiding bij de Spoorwegen. Daarna volgden een driejarige opleiding aan de gewestelijke Sociale school van de Katholieke Arbeiders Beweging (K.A.B.) en vele avondcursussen.
Hij werkte bij de Spoorwegen tot 1956 en stapte toen over naar de Katholieke Arbeiders Jeugd en werd jeugdleider. Hierna volgden penningmeesterschap bij de Katholieke Arbeidersjeugd in het bisdom ’s Hertogenbosch en werd in 1961 districtbestuurder bij de Katholieke Arbeiders Beweging, later het Nederlands Katholiek Vakverbond (N.K.V.).
Tussen 1968 en 1977 was hij voorzitter van het NKV in de provinicie Noord-Brabant en beklede verschillende bestuursfuncties bij de Kamers van Koophandel. Was Lid van de Provinciale Staten van Noord Brabant en actief in besturen en commissies van de provincie. Werd lid van de eerste hogeschoolraad en later lid van het stichtingsbestuur en curator van de Theologische faculteit van de katholieke Hogeschool Tilburg. Was bestuurslid van verschillende instellingen voor gezondheidszorg in de regio Tilburg.

In 1977 verhuisde hij naar Bakel en werd burgemeester in de toenmalige gemeente Bakel en Milheeze. Hij heeft dit ambt vervuld tot 1992. Ook tijdens en na zijn burgemeesterschap had hij nog diverse nevenfucties bij het Streekorgaan Gewest Helmond en de Verpleeghuizen gewest Helmond. Was lid van de raad van Commissarissen van de C.H.V. in Veghel. Na zijn pensionering in 1992 is hij nog 10 jaar voorzitter geweest van Stichting ”de Kreite” in Udenhout en tevens voorzitter van de woningbouwvereniging aldaar. Verder beklede hij bestuursfuncties bij ziekenfondsen.

Sociaal/cultureel:

Van 1954 tot 1967 was Gerard vrijwilliger bij de stichting Nederlandse Lourdes bedevaart voor zieken. Hij ging in ruim zestig jaar meer dan honderd keer als 'brancardier' op bedevaart naar Lourdes. Tot 2015 en is hij nog steeds bestuurlijk betrokken bij de stichting.

Zondag 11 september 2016 vertrok vanaf NS-station te Maastricht voor de allerlaatste keer een Nederlandse pelgrimstrein naar het Zuid-Franse Mariaoord Lourdes. Naar aanleiding hiervan zond de NPO 2 op zaterdag 1 oktober om 21.20 uur een reportage uit waarin onder meer Gerard en zijn vrouw Riky werden geïnterviewd. Zij waren vrijwilligers voor de Kinderbedevaart naar Lourdes vanaf het allereerste begin.

Erepenning van het Heiligdom Lourdes in 2014 uitgereikt door de bisschop van Lourdes.

Onderscheidingen:

Vanwege zijn grote inzet voor de samenleving ontving hij in zijn carrière een groot aantal onderscheidingen:

  • In 1980 Ridder in de Orde van Sint Gregorius de Grote.
  • De eremedaille van verdiensten van de Verenging Nederlandse Ziekenfondsen in 1981.
  • In 1992 de Erepenning van de Commissaris van de Koningin in Noord Brabant.
  • In 1992 ereburger van de Gemeente Bakel-Milheeze.
  • Ereburger van de stad Lourdes in 2004.

Bibliografie:

  • Samen naar Lourdes 1928-2013, G.H. Martijn en Annemiek Olden, 2014.
  • Nie mauwe mar durdauwe, autobiografie, G.H. Martijn.