Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Eremedaille van Lourdes

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Eremedaille van Lourdes (plaquette d’honneur) is een onderscheiding van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes voor mensen die zich op een bijzondere manier voor de bedevaarten naar Lourdes hebben inzet.


In het verleden werd deze onderscheiding alleen uitgereikt aan priesters, die zich daarna erekapelaan van de grot mochten noemen.
Later zijn de regels aangepast en sindsdien kan de onderscheiding ook aan leken worden uitgereikt. De onderscheidingen worden tijdens een eucharistieviering uitgereikt door een geestelijke die in Lourdes verantwoordelijk is voor de Nederlandstalige pelgrims.
Het gebied wordt door de kerk beheerd en heeft verschillende functies, waaronder godsdienstige oefeningen, accommodatie voor zieke pelgrims en hun helpers. Het gebied omvat de grot, verschillende kerken, waaronder drie basilieken. Ook kan men er water uit de Lourdesbron verkrijgen, alsmede hierin baden. Het heiligdom heeft zes officiële talen: Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Nederlands en Duits.

Voor de Deurnenaren die deze onderscheiding mochten ontvangen zie categorie:Eremedaille van Lourdes.