U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gemeentewapen van Vlierden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Vlierden

Het gemeentewapen van Vlierden in zilver 3 molenijzers van sabel, nog te zien in de gevel van het voormalige raadhuis van Vlierden.


Het gemeentewapen van Vlierden is eigenlijk een geval van een historische vergissing. Toen in 1814 alle gemeenten in Nederland verplicht werden een wapen te hebben moest men er in de gemeente Vlierden naar op zoek, omdat men er daar sinds mensenheugenis geen meer gevoerd had. In het boek Historie der stad en Meijerije van 's-Hertogenbosch[1] beschreef J.H. van Heurn het Vlierdense wapen als Drie zwarte molenijzers op een wit veld, hetgeen het in 1817 ook officieel werd. Eigenlijk is dat het wapen van de familie Van Vlierden, niet van de plaats Vlierden. Op schependomszegels uit 1565, 1631 en 1693 staan niet de genoemde molenijzers afgebeeld, maar een boom of struik, hetgeen mogelijk naar de vlierstruik verwijst. Die beeltenis had in 1814 eigenlijk gebruikt moeten worden.

Het wapens met de molenijzers is onder meer (in een derde versie) opgenomen boven de deur van het oude raadhuis van Vlierden.

De letterlijke tekst van het wapendiploma luidt:

Van wege den Koning
De Hooge Raad van Adel, gebruik makende van de magt aan denzelven verleend, bij besluit van den 20sten Februarij 1816, bevestigt bij dezem de Gemeente van Vlierden, ingevolge het door haar gedaan verzoek, in het bezit van het navolgende Wapen: zijnde van zilver, beladen met drie molenijzers van sabel, staande twee en een,
Gedaan in 's-Gravenhage den 16e July 1817.[2]

Zie ook de artikelen over het wapen van Deurne en Liessel en het wapen van Deurne.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het eerste deel van dit boek is online raadpleegbaar
  2. RHCe archief gemeentebestuur Vlierden 1811-1925 toegang 13130 inv.nr. 61