Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Friese veenarbeiders in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Friese veenarbeiders vonden in Deurne begin 20e werk bij de vervening en ontginning van de Peel.


In het dagblad Het nieuws van den dag verscheen op 18 maart 1901 een artikel waarin verslag werd gedaan van een voorlichtingsvergadering te Jubbega voor de veenarbeider uit de Friese dorpen Jubbega, Saburega, Oudehorne, Hoornsterzwaag enz. Een afgevaardigde uit Griendtsveen, die daar maar liefst 100 veenarbeiders wilde werven, deed uit de doeken onder welke voorwaarden men in de Peel kon gaan turfgraven.
Liefst 52 personen, waarvan er 51 werden aangenomen, meldden zich vervolgens aan om in de Peel aan het werk te gaan. Enkele dagen later vertrokken ze.
Velen van hen zullen in Horst terechtgekomen zijn om na het seizoen weer terug te keren naar Friesland. Een enkeling bleef in de Peel om zich hier voorgoed te vestigen.

Molle van der Schaaf[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de Friese arbeiders die in Deurne bleef wonen was Molle van der Schaaf, die zich al in 1896 vanuit Hoornsterzwaag-Schoterland definitief in Deurne vestigde. Mogelijk was hij zelfs daarvoor al een aantal jaren hier als seizoenarbeider komen werken, waarbij hij zijn latere vrouw Johanna Fransen leerde kennen. Zij trouwden met elkaar in Deurne op 3 februari 1897. Johanna had toen reeds vier kinderen, van wie alleen de jongste (Antonius, 23 november 1896) ook een biologisch kind van Molle zal zijn geweest.