DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Emmalaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Emmalaan is de verbindingsstraat tussen de kruising met de Stationsstraat en het St. Willibrordusplantsoen enerzijds en het Stationsplein anderzijds. Het Nassauplein mondt uit op de Emmalaan. Om de Emmalaan te kunnen aanleggen moesten de panden Stationsstraat 75 en Stationsstraat 77 afgebroken worden.


De straat is vernoemd naar Adelheid Emma Wilhelmina Theresia (Emma), koningin der Nederlanden, werd geboren te Arolsen op 2 augustus 1858 als dochter van vorst George Victor van Waldeck-Pyrmont en prinses Helena van Nassau. Zij werd op 7 januari 1879 de tweede vrouw van Willem III, koning der Nederlanden. Op 31 augustus 1880 werd uit dit huwelijk Wilhelmina geboren. Kort voor de dood van koning Willem III trad zij (van 14 tot 23 november 1890) op als regentes en na zijn dood aanvaardde zij het regentschap voor haar dochter Wilhelmina (tot 1898). Koningin Emma overleed te 's-Gravenhage op 20 maart 1934.

Dezelfde panden maar nu vanaf de andere kant bekeken
De panden 75 en 77 die voor het doortrekken van de Emmalaan afgebroken moesten worden.
Uiterst links huisnummer 73 (nu het Heemhuis) midden huisnummer 75 (aannemer Harrie Lutters) en rechts huisnummer 77 (kleermaker Gerard Lutters in de Stationsstraat te Deurne
Aanleg Emmalaan vanuit de Tramstraat.
Emmalaan vanuit de Stationsstraat.
Foto's: collectie gemeente Deurne
Overzicht: onder vlnr. Emmalaan - Nassauplein - Julianastraat - Mauritsstraat - Derpsestraat. De Emmalaan is nog niet doorgetrokken tot aan de Stationsstraat.
Foto's: collectie Kees Pijs