Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Eerste Deurnese Omroep Organisatie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Eerste Deurnese Omroep Organisatie, de stichting EDOO, werd in september 1981 opgericht door een vijftal populaire Deurnese piratenzenders en streefde totstandkoming en instandhouding van een legale lokale omroep in de gemeente Deurne na.


De initiatiefnemers wilden destijds de zendpiraten in Deurne organiseren en onderbrengen in de omroep, zodra er een wettelijke basis was voor zo'n lokale omroep.

De zeven Deurnese initiatiefnemers luisterden naar fraaie artiestennamen als de Grijze Doffer, Deejees Hans en Frank, Ketelbinkie en De Sok, Manolito en De Vrije Vogel. Samen bemanden zij destijds vijf populaire Deurnese piratenzenders, te weten Paloma, Skylab, Monalisa, Rio Bravo en Dakota.

Deurne telde destijds nog veel meer piratenzenders. Volgens ingewijden zouden er soms wel 21 zenders in de lucht zitten.

De vijf zenders die samen aan de wieg van de EDOO stonden werken bij de oprichting van de stichting al enige tijd samen op de frequentie 101,4 MHz van de FM-band.

De initiatiefnemers richtten een stichting op om voorbereid te zijn op het moment dat lokale zenders een wettelijke basis kregen. In de doelstelling van de EDOO stond ondermeer dat men muziekevenementen wilde organiseren, lokale nieuwsuitzendingen verzorgen, een eigen omroepblad uitgeven, installaties ter beschikking stellen en de zieken- en bejaardenomroep bijstaan.

Samen maakten de vijf genoemde zenders bij de oprichting van de stichting al 45 uur radio per week en zij kregen veel telefonische reacties van luisteraars. Vooral Nederlandstalige muziek werd veel gedraaid. Ook grote sportevenementen zoals de Nacht van de Zeilberg werden door deze zenders verslagen.[1]


De naam suggereert dat de EDOO de eerste omroeporganisatie van Deurne was, dat klopt echter niet. Gerrit van Benthem richtte in 1932 de draadomroep in Deurne op. Via deze “abonnee radio” bood hij een aantal radiozenders aan en elke avond werd er tussen 19.00 en 20.00 uur een verzoekplatenprogramma uitgezonden, dat door zijn vrouw Miep werd gepresenteerd. [2]

Collega piraat Radio Palermo zocht later aansluiting bij de SLOD (Stichting Lokale Omroep Deurne).

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 25-9-1981 Documentatie heemkundekring 06.05
  2. 13-10-1994 Weekblad voor Deurne doc. Heemkundekring map 1.04.01)