Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Drentse veenarbeiders in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Een groot aantal Drentse veenarbeiders kwam omstreeks 1900 naar Griendtsveen en Helenaveen om in de Peel te werken. Er waren hier kennelijk meer mogelijkheden dan in de Drentse venen, waar de grootschalige ontginning al veel eerder op gang was gekomen. Het merendeel van hen was protestant.

Johannes Prijs[bewerken]

Johannes Prijs kwam vanuit het Drentse Hoogeveen tussen 1888 en 1891 naar de gemeente Horst om in de Peel te werken. Van daaruit trok hij naar het Engelse Thorne, net als vele Deurnenaren, om in de veenderij te werken. Op 5 november 1899 kwam hij met zijn gezin vanuit Engeland naar Deurne.

Geert Schonewille[bewerken]

Geert Schonewille (1872-1963) arriveerde op 7 juni 1900 vanuit het Engelse Thorne in Deurne, samen met zijn echtgenote Pietertje Botter. Eerder had hij, Hoogeveener van geboorte, al in Horst gewoond. Zowel in Horst als Thorne was een kind geboren. Daarna volgden in Deurne nog zes kinderen. Later werd hij ook nog tuinder.

Johannes Ugen[bewerken]

Johannes Ugen trok met zijn gezin vanuit het Drentse Zuidwolde naar Deurne, waar in 1890 een zoon werd geboren. Daarna woonde en werkte hij enige tijd in Griendtsveen, om vervolgens op 19 februari 1901 weer naar de gemeente Deurne en Liessel te komen. Alvorens hij naar Deurne kwam woonde hij ook enige tijd in de Overijsselse plaats Hardenberg.