U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Drankenhandel Winters

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bierbrouwerij De Haas met rechts het woonhuis van familie Winters. Foto circa 1920 collectie LHE
links de dorpspomp en ’t Oude Brouwhuis rechts drankenhandel Winters. Foto 2010 collectie: LHE – Harrie Martens

Drankenhandel Winters is, met het predicaat hofleverancier, een van de oudste nog actieve bedrijven in Liessel. Al in 1910 werd er door Piet Winters bier gebrouwen in de toenmalige bierbrouwerij De Haas.


Tot 1926 werd er bier gebrouwen. Daarna ging eigenaar Piet Winters een agentschap aan met Bavaria uit Lieshout en staakte hij zijn eigen brouwactiviteiten. In die tijd werden met behulp van de zogenaamde bierboom de zware houten biervaten op paardenkarren geladen en bij de klanten afgeleverd. Zo voorzag Winters de regio van alcoholische en andere dranken.

In 1954 nam zoon Jac het bedrijf over van zijn vader Piet. Vervolgens namen zijn zonen Piet, Hans en Frank in 1987 het bedrijf weer van vader Jac over. In 2010 trad de vierde generatie Winters aan in de persoon van Bram Winters, de zoon van Piet.

Het oude brouwhuis bleef nog tot 1969 als bedrijfspand in gebruik. In dat jaar werd het pand verbouwd tot café 't Oude Brouwhuis, waarbij een groot gedeelte van de binnenmuren en de gehele fundering gehandhaafd zijn. Achter de naastgelegen woning van de familie Winters op Hoofdstraat 51 werden magazijnen gebouwd voor de drankenhandel. Sinds 1966 was aan de voorzijde van de woning de slijterij gevestigd en sinds 1991 kantoorruimte. De slijterij is in 2012 opgeheven.

In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een modern bedrijf met een optimale dienstverlening en een breed assortiment Bavaria en speciaalbieren, frisdranken, wijnen, gedistilleerde dranken, koffie, thee, zoetwaren, toilethygiëne, glaswerk, disposables en aanverwante artikelen. Op deze manier voorziet Drankenhandel Winters nog steeds diverse horecagelegenheden in de regio Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg van haar dranken en overige producten. Anno 2018 telt het bedrijf tien medewerkers en zorgen vier vracht- en bestelwagens voor de levering van de bestellingen.

Drankenhandel Winters verhuisde op 15 april 2013 naar een nieuwe locatie binnen Liessel met meer mogelijkheden en een betere aanpak van de diverse werkzaamheden. Die nieuwe locatie werd gevonden op het bedrijventerrein aan de Willige Laagt 1, waar daarvoor Bouwgroep Bots was gevestigd.

Sinds 2010, bij het bereiken van het honderdjarig bestaan van het bedrijf, mag drankenhandel Winters zich hofleverancier noemen.