Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Doodslag op Jan Willem Daniel Nooijen in 1465

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De doodslag op Jan Willem Daniel Nooijen in 1465 werd gepleegd door Thomas Hendrik Bruijnen.


De dader Thomas Hendrik Bruijnen was een van de kinderen van Jutta Marcelis van de Weijer en haar man Henrick die Bruijn.[1] Hij is een voorvader van één van de twee Deurnese families Van de Mortel die gedurende eeuwen in Deurne en Oost-Brabant naast elkaar geleefd hebben zonder dat er sprake is van één en dezelfde gemeenschappelijke stamdrager cq. voorouder.

De moord of doodslag werd gepleegd vóór 1 juli 1465, want op die dag werd voor schepenen van Den Bosch een zogenaamde zoenbrief opgesteld door de beide betrokken partijen, waarbij de ouders van Jan schadeloos werden gesteld. Zowel dader als slachtoffer was ingezetene van Deurne. De oorzaak van het drama is niet meer te achterhalen.

Uit de inhoud van de tekst van de zoenakte blijkt geen veroordeling van Thomas tot een bedevaart of tot een verbanning. Er wordt gesproken over:

“Maes soen wilneer[2] Henrix die Bruynen, missdadiger der dode wilneer Janssoen wilneer Willem Noedens van Doerne”.[3]

Na de moord is Thomas (Maes) blijkbaar in paniek gevlucht totdat hij uiteindelijk gearresteerd werd en veroordeeld kon worden. De hoogschout van ’s-Hertogenbosch en de heer van Deurne kwamen met hem een schadeloosstelling voor de benadeelde familie overeen. Bovendien moest Thomas zowel aan ieder van hen een bedrag van 25 Peters voldoen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]


Referenties
  1. Oud Rechterlijk Archief van Asten circa 1465/1466
  2. De aanduiding ‘wilneer’, hetgeen ‘wijlen’ betekent, is in het origineel zeer moeilijk leesbaar en bijzonder klein in de uiterste hoek van het orginele protocol geschreven.
  3. Zie ook: Henk Beijers - Archiefcollectie, nieuwe rekening Ywaen de Mol. Meierijse Schoutsrekening, Inventarisnummer 12993, Algemeen Rijksarchief Brussel.