U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Donschotsebos

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Donschotsebos was de benaming van het bos dat door de familie d'Aumerie eind achttiende eeuw werd aangelegd in het meest zuidelijke deel van Vlierden tegen de grens met Deurne. Ook de gemeente Vlierden had rond 1803 al dennenbos in eigendom nabij de Donschot.


De vroegste vermelding van de benaming Donschots(che) bos(ch) is van 1818.

Over het Donschotsebos wordt, weliswaar zonder dat die naam genoemd wordt, ook gesproken in de "Reize door de Majorij" (1799) van Stephan Hanewinckel:

Niet ver van Liessel, doch nog onder het rechtsgebied van Vlierden, ging ik voorbij eene soort van Buitenplaats, ik las op de Poort: De Hazeldonk, Jagthuis. Te Liessel in eene herberg een glaasjen Bier drinkende, vraagde ik wat dat toch voor een huis ware, en mij weird het volgende ten antwoord gegeeven: “Dat is het verblijf van den Heere van Vlierden. Hij laat oneindig veel op dat goed arbeiden; hij plant er ontzaglijk veel boomen, waar hij nimmer eenig voordeel van kan hebben, want het hout is in deeze streeken bijna niets waardig; het land is er zeer zandig en dus onvruchtbaar, zoodat het naauwlijks de kosten oplevert, die er jaarlijks aan gedaan worden.”

In 1819 bouwde Goort Aarts aan de rand van dit bos een illegaal hutje voor zijn gezin.