DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Sjoerd Jozeph de Jong (1913-1995)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Dokter De Jong)
Ga naar: navigatie, zoeken
Sjoerd Jozeph de Jong
Persoonsinformatie
Volledige naam Sjoerd Jozeph de Jong
Roepnaam Sjoerd
Geboorteplaats Lemsterland (Lemmer)
Geboortedatum 2 maart 1913
Overl.plaats Venray
Overl.datum 29 maart 1995
Partner(s) Hermance Elise Marie Jonkergouw
Beroep(en) Chirurg

De in Venray woonachtige Sjoerd Jozeph (Sjoerd) de Jong (1913-1995) was zeventien jaar als chirurg aan het Deurnese Sint-Jozefziekenhuis verbonden.


Sjoerd was een zoon van de in Lemmer geboren koopman / burgemeester Sipke Willems de Jong (1880-1949) en in Kubaard geboren Gatske Sjoerds Postma (1875-1958). Hij huwde met Hermance Elise Marie Jonkergouw.

Sjoerd de Jong was als chirurg verbonden aan de ziekenhuizen van Deurne en Venray. In de zeventien jaar dat hij aan het Deurnese Sint-Jozefziekenhuis verbonden was vervulde hij zijn taak, naast zijn zware functie in Venray, op een voortreffelijke wijze. Nadat hij in het Venrayse Ziekenhuis benoemd was tot directeur en algemeen geneesheer vond hij dat hij deze functies niet langer kon combineren. Daarom droeg hij op 1 juni 1964 zijn praktijk als chirurg te Deurne over aan Carolus Marie (Carel) Ververs (1922-2012).

Tijdens een bijeenkomst in De Peelpoort werd op een bijzonder hartelijke en overtuigende wijze afscheid van dokter Sjoerd de Jong genomen en werd tevens dokter Petrus Johannes (Piet) van Wijk (1924-2000) als geneesheer-directeur van dat Deurnese ziekenhuis verwelkomd.

In zijn toespraak dankte Hub van Doorne, als voorzitter van het bestuur van het ziekenhuis en mede namens de algemene overste van de Zusters Franciscanessen dokter De Jong voor zijn hulpvaardigheid, de prettige samenwerking en de voortreffelijke wijze waarop hij zijn taak van chirurg te Deurne vervulde. „Het wordt in Deurne algemeen betreurd" zo zei Hub van Doorne tegen de scheidende chirurg, „dat U Deurne gaat verlaten". Namens de aan het ziekenhuis verbonden doktoren bood hij hem een versiering voor zijn prachtige tuin aan. Namens de huisartsen mocht dokter De Jong een door Hendrik Wiegersma vervaardigd schilderij in ontvangst nemen.

Dokter De Jong dankte iedereen voor de mooie woorden: "Ik begin haast te geloven dat het allemaal waar is" gaf hij nog aan. Speciale dank was er voor de zusters in het algemeen en voor zuster Lucilla, waarmee hij vijftien jaar lang samenwerkte, in het bijzonder.

Dokter Sjoerd de Jong overleed op woensdag 29 maart 1995 op 82-jarige leeftijd te Venray en werd te Venray Boschhuizen begraven.

Rechts het echtpaar De Jong- Jonkergouw en links het echtpaar Van Wijk-van de Vecht tijdens de bijeenkomst en receptie in De Peelpoort aan de Markt