Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Distributiecentrum van winkelketen De Gruijter in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Distributiecentrum van winkelketen De Gruijter was gevestigd op bedrijventerrein Kranenmortel in Deurne.


Winkelketen De Gruijter (o.a. bekend van "het snoepje van De Gruijter") was in Deurne al op 23 juni 1961 actief en kocht op die datum de panden Stationsstraat 20 en 22 van Mevrouw Luitgarda van Bommel, weduwe van Josephus van de Mortel, op dat moment wonende in huize St. Joseph aan de Kruisstraat 3.

De Gruijter was ook een van de eerste bedrijven die zich in de zestiger jaren van de 20e eeuw vestigde op het nieuw aangelegde bedrijventerrein Kranenmortel. In een grote nieuwe bedrijfshal aan de Geijserstraat 1 vestigde de winkelketen een distributiecentrum van waaruit de waren van de grootgrutter door de bezorgdienst bij de klanten in de regio thuis afgeleverd werden.

De mannelijke personeelsleden haalden de bestellijsten op, de vrouwen in het distributiecentrum pakten de boodschappen in. Vervolgens werden de boodschappen door de mannen, aanvankelijk met de bakfiets en later met de bekende gele autobusjes, bij de klanten thuis afgeleverd. Als de verkopers tijd over hadden moesten ze langs de deuren om nieuwe klanten te winnen.

Er werden ook landelijke “omzetwedstrijden” gehouden: Volgens Franka Dekkers-Dat werd “box Deurne” in 1972 derde en mocht het gehele personeel met het vliegtuig naar Londen. Zo ging het jarenlang en de thuiswinkels verkochten wat er in de fabriek van De Gruijter in Den Bosch gemaakt werd.

In 1973 verleende B en W van de gemeente Deurne zelfs een vergunning “tot het uitoefenen van een slijterij in een verkoopruimte van 16,6 m2 aan de Gruijter BV te ‘s-Hertogenbosch voor het adres Geijserstraat 1 in Deurne”. Als bedrijfsleider werd genoemd Herman Joseph van Woensel, (‘s-Hertogenbosch 18 april 1919) en als beheerder Antonius Josephus van den Kleen (Gemert 15 maart 1927).

Aan het verlenen van voornoemde vergunning was op 21 april 1972 de verkoop van de panden Stationsstraat 20 en 22 door de firma De Gruijter, voor de prijs van 41500 gulden, aan de gemeente Deurne voorafgegaan.

Door de opkomst van de zelfbedieningswinkels en supermarkten viel het concern uiteen. Alle distributiecentra, zo ook “Box Deurne” gingen dicht. In 1976 werd het faillissement uitgesproken en verdween de landelijk bekende naam definitief uit het straatbeeld. Het bedrijfsgebouw kwam in handen van Noud Weren die er in eerste instantie een loodgietersbedrijf met een keukenshowroom in vestigde. Later voerde hij er een groothandel in isolatiematerialen uit. In 1988 werd het voormalige bedrijfsgebouw van De Gruijter aan de Geijserstraat 1 door de naastgelegen firma Hoeka aangekocht, gesloopt en aan het fabriekscomplex van Hoeka toegevoegd.