U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Deurnese records

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 27 dec 2013 om 16:13 (→‎Hoge leeftijden binnen één familie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deurnese records zijn persoonlijke records die in Deurne niet verbroken zijn, bijvoorbeeld op het vlak van lengte, leeftijd of aantal kinderen. Voor alle records geldt dat zij staan tot aangetoond kan worden dat er zich een nóg uitzonderlijke situatie heeft voorgedaan.

Leeftijd

Oudste persoon

Meeste jong gestorven kinderen

 • Vroeger overleefden kinderen vaak de eerste levensjaren niet. Van de 19 kinderen van Lambertus Vlemmix en Antonetta Vervoordeldonk haalden er 11 hun eerste verjaardag niet. Nog een kind overleed op 2-jarige leeftijd.

Meeste dood geboren kinderen

 • Voor zover bewijsbaar - veel doodgeboren kinderen zullen niet geregistreerd zijn - was Theodoor van Schijndel degene met dit treurige record. Tussen 1916 en 1928 werden achtereenvolgens 8 kinderen dood geboren.

Oudste vader

 • Mogelijk was Theodorus van Boven de oudste Deurnese vader ooit. Op 73-jarige leeftijd trouwde hij op 26 april 1789 te Deurne met Maria van Heugten. Een maand later werd hun dochter Anna Maria geboren. Theodorus stierf toen zijn dochter twee jaar oud was; zijn vrouw overleed drie jaar later. Toen Theodorus' jongste kind werd geboren, was zijn oudste zoon inmiddels 51 (!). Waarschijnlijk is dat tevens een record: het grootste leeftijdsverschil tussen (half)broers of -zussen.

Oudste moeder

Hoge leeftijden binnen één familie

 • In de familie Honings vinden we voor zover bekend het hoogste aantal generaties achter elkaar van familieleden die minstens 80 jaar oud werden. Johannis Honings werd 82 jaar oud, zijn zoon Lambert Hoonings 89 jaar, kleinzoon Leonard Honings 94 jaar. Meerdere kinderen en kleinkinderen van Leonard hebben de leeftijd van 80 bereikt of kunnen dat nog bereiken, waardoor we voorlopig een stand van 5 achtereenvolgende generaties met een leeftijd boven de 80 jaar hebben.
 • Ook zijn er families met veel leden binnen één generatie die minstens 80 jaar oud werden. Martinus van Rooij, die zijn getrouwde leven boerde op de Achterste Beersdonk in Vlierden, stierf in 1973 op de leeftijd van bijna 98 jaar. Van zijn 13 kinderen bereikten er 9 de volwassen leeftijd. Dochter Miet van Rooij stierf 4 dagen voor haar 80e verjaardag. Alle andere kinderen werden ouder, namelijk 84, 87, 86, 91, 82, 81, 84 en 86 jaar. Schoonzoon Toon van Dooren werd 90 jaar oud, schoonzoon Keub van Seccelen 91 jaar, schoonzoon Piet Bruijstens 87 jaar en schoondochter Nelia van de Nieuwenhof 81 jaar oud. Schoondochter Hanne van den Akker leeft nog en is 99 jaar oud. Dat maakt dat 13 kinderen en schoonkinderen van Martinus 80 jaar of ouder werden.

Ambt dragen

Langstzittende burgemeester

Aantallen

Meeste kinderen

 • Lambertus Vlemmix (1861-1936) en zijn vrouw Antonetta Vervoordeldonk uit Vlierden hadden vermoedelijk de meeste kinderen in Deurne en/of Vlierden ooit; zij hadden samen 19 kinderen. De eerste werd geboren in 1895, de laatste in 1916.

Meeste achterkleinkinderen

 • De 96-jarige Net Nooijen kreeg op 22 augustus 2012 haar vijftigste achterkleinkind en werd daarmee degene die gedurende haar leven de meeste achterkleinkinderen had.

Meeste generaties in leven

 • Er zijn, uit verleden en heden, talrijke voorbeelden van 4 tegelijk levende generaties. Aleida Reeuwijk-Hurkens had op haar 90e verjaardag reeds 2 achter-achterkleinkinderen, hetgeen betekent dat er 5 generaties van de familie Reeuwijk tegelijk in leven moeten zijn geweest.

Meeste generaties van de eigen familie meegemaakt

 • Het record van meeste generaties meegemaakt te hebben staat vermoedelijk op de naam van heel wat Deurnenaren. Het gaat om mensen die hun overgrootouder, grootouder en ouder gekend hebben, alsmede hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Inclusief zichzelf hebben zij dan 7 generaties van hun eigen familie in rechte lijn gekend. We weten dit bijvoorbeeld voor Helena Hendrica van Boven, die haar overgrootvader Lambert Hoonings, grootvader Leonard Honings en moeder Anna Catharina Honings meemaakte en kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen had toen zij in 2011 stierf.

Meeste broers en zussen

 • Petrus Kivits (1834-1918) kwam weliswaar niet uit Deurne, maar woonde er wel vanaf (minstens) 1863. Hij was de Deurnenaar met de meeste broers en zussen; zijn vader kreeg bij twee vrouwen 20 kinderen.

Meerlingen

 • Vierlingen zijn in Deurne niet bekend, drielingen des te meer. In totaal zijn er nu 9 bekend, geboren tussen 1943 en 2013.

Meeste tweelingen

Bijzonder is ook nog eens dat de eerste twee tweelingen binnen een jaar geboren werden, de oudste tweeling in maart 1912 en de volgende tweeling op oudjaarsdag 1912. Voor zover bekend is dit het enige gezin waar weliswaar geen vierling, maar toch vier kinderen binnen één jaar (1912) geboren werden.

Huwelijken

Langste huwelijk

 • Leonardus Maria Giesbers (1914-2009) en Johanna Mennen (1916-2010) uit Liessel hadden mogelijk het langste huwelijk in de gemeente Deurne ooit, al is dat niet helemaal zeker. Toen Leonard in 2009 overleed, was het echtpaar 71 jaar en 10 dagen getrouwd.
Bronnen, noten en/of referenties