Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De gedaantewisselingen van het Groot Kasteel in de 20e eeuw

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Een chronologisch overzicht van de gedaantewisselingen van het Groot Kasteel in de 20e eeuw.

Situatie voor 1906[bewerken]

De weinige afbeeldingen / ansichten die van het Groot Kasteel uit deze periode bewaard zijn gebleven, laten zien dat vanaf het midden van de 18e eeuw tot de restauratie in 1906 opvallend veel ramen (waaronder vele blinde) aan de noord- en westzijde de gevel van het kasteel 'sierden'. Er was sprake van een ommanteling van de middeleeuwse buitengevels, waardoor lange smalle ruimten tussen de oude en nieuwe buitengevel waren ontstaan. Het uiterlijk van het kasteel werd in de loop der eeuwen namelijk meerdere keren aan de mode van die tijd aangepast.

  • Zie ook het artikel Groot Kasteel voor nog meer achtergrondinformatie

1906-1908[bewerken]

Theodore de Smeth (1855-1924) liet in de jaren 1906-1908 naar een ontwerp van J.W.A. Berden de blinde noord- en westgevel afbreken. De daarachter bewaard gebleven vroegere buitengevels kwamen, ontdaan van hun ommanteling, weer in het zicht. Het gebouw werd gerestaureerd in de vorm zoals dat er na het midden van de 17e eeuw, na de vergroting door Rogier van Leefdael (1617-1699), moet hebben uit gezien.

1908-1944[bewerken]

Het Groot Kasteel na de restauratie in een staat zoals dat er na het midden van de 17e eeuw, na de vergroting door Van Leefdael, moet hebben uit gezien.

1944-heden[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 24 september 1944, werd het Groot Kasteel door Engelse militairen in brand geschoten en veranderde het Groot Kasteel in een ruïne.

Bron[bewerken]