Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

De Vrolijke Jantjes

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Vrolijke Jantjes in de periode 1950-1960.
Foto Ton Hartjens
De vermomde Vrolijke Jantjes in de periode 1950-1960..
Foto Ton Hartjens
De meest succesvolle Vrolijke Jantjes.
Foto: collectie gemeente Deurne

De Vrolijke Jantjes was de naam van een amusementsorkest dat in Liessel ontstond, aanvankelijk alleen op bruiloften en partijen optrad maar later landelijke bekendheid kreeg.


Het amusementsorkest De Vrolijke Jantjes ontstond in de jaren 1950 – 1960 in Liessel doordat Bert van den Berkmortel, die toen al regelmatig met zijn accordeon gevraagd werd om bruiloften en partijen muzikaal op te luisteren, versterking zocht. Bij de mensen thuis was geen sluitingstijd en werd het altijd laat of vroeg in de morgen voordat de muzikant met zijn accordeon achter op de fiets naar huis kon gaan.
De versterking kwam in de persoon van Huub van Eijk, die drummer was en Toon Janssen zong en speelde op de contrabas. Met drieën werd gerepeteerd en opgetreden in Liessel en omgeving. Eerst gebeurde dat bij feestjes van familie of bekenden, later in café’s of zalen in de omgeving. Het instrumentarium werd met de geleende bakfiets van de firma Veltmans naar de feestzaal gebracht.

Omdat er steeds meer vraag was naar optredens konden de muzikanten dat niet goed combineren met hun dagelijkse werk. Het gevolg was dat de samenstelling van de groep enkele malen wisselde.

De latere en meest succesvolle samenstelling was Bert van den Berkmortel, accordeon, en Harrie Martens, drums. Ze woonden beiden een gedeelte van hun jeugd in de Zandstraat in Liessel. Ze waren goede vrienden of kameraden, zoals dat toen heette.
Het tweetal werd steeds meer gevraagd en had veel succes bij het publiek. Twee muzikanten of entertainers, die samen het publiek met weinig middelen maar met veel succes amuseerden. Hun bekendheid werd steeds groter en de af te leggen afstanden naar optredens eveneens.

Er werden grammofoonplaten opgenomen die goed verkocht werden. Ze waren regelmatig op de nationale radiozenders te horen. Dat verhoogde natuurlijk de populariteit nog meer. Ook is enkele malen live opgetreden in populaire programma’s, die rechtstreeks vanuit Hilversum werden uitgezonden. Live wil zeggen levende muziek, dus geen playback of met een orkestband, maar zowel muziek als zang direct de ether in. Dat zorgde natuurlijk wel voor wat extra spanning bij de artiesten.

Samen traden ze jarenlang met veel succes beroepsmatig op. Dat hun succes anderen inspireerde bleek in de jaren 1975 tot 1990, toen meer dan tien in Liessels gevestigde orkestjes regelmatig in de omgeving optraden.

De optredens als duo bestreken de jaren 1960 – '70

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1967 Op de Pier – Twee vrienden als wij
  • 1967 Waarom knijp je daar nou in - Van je holadiee
  • 1968 Zwarte zeeman – Zuurkool met worst
  • 1970 De meid is er vandoor met meneer pastoor – In Santafé

Alles opgenomen in de BeGe Studio in Deurne.