Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

The Veeno's

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf De Veeno's)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het orkest bij een toneelvoorstelling van het Missiethuisfront in Zeilberg. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Mien van der Heijden-van Bussel

Het dansorkest The Veeno's, ook wel De Veeno's uit Zeilberg was van rond 1951 tot 1967 actief.


De initiatiefnemer en oprichter van het orkest was rond 1951 drummer-zanger Huub van Mullekom uit Griendtsveen, hij vroeg de accordeonist Theo Bouwmans en zijn broer Wim Wim, die naast accordeon ook trompet speelde, om samen te gaan optreden. Omdat Huub in Griendtsveen woonde en Zeilbergse gebroeders Bouwmans zich ook nauw met de Peel verbonden wisten, werd gekozen voor de naam The Veeno's.

Rond 1960 werd het orkest versterkt met gitarist Hennie Manders, die tevens de nieuwe zanger van het orkest werd, en saxofonist Rinie van der Putten.

Bij hun 12½-jarig bestaan gaven zij een optreden bij een bijeenkomst van de leden van de Boerenbond Deurne in zaal Brabant. Bij die gelegenheid werden ze spontaan in de bloemetjes gezet.

Het ensemble trad voornamelijk op bij plaatselijke activiteiten in Zeilberg, zoals toneeluitvoeringen en festiviteiten van het Missiethuisfront. Ook bij de feestelijke heropening van het café met slijterij van het orkestlid Mart van de Mortel op zaterdag 4 februari (waarschijnlijk in het jaar 1950) trad het orkest op.

Een optreden van dit orkest tijdens het zomerfeesten van 1960 in Walsberg werd in een verslag in de Helmondse Courant van 4 augustus 1960 als volgt omschreven:

... alle attracties werden met overgave geëxploiteerd en het dubbeltjes-dansen in de feestelijke zaal van het parochiehuis, waar het Zeilbergse dansorkest "De Veeno's" de stemming erin hield, werd wederom een succes.

Het allerlaatste optreden van dit orkest was weliswaar tijdens Zeilberg-kermisvan 1967, echter niet in Zeilberg maar in een Limburgs dorp.