Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Meent

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Meent [1] is een straat in de wijk Heiakker in Deurne.

De Meent werd aangelegd als onderdeel van deelplan VI van de Heiakker, Vlindertuin. De straat wijkt enigszins af van het normale stratenverloop in de Heiakker, omdat de weg als één van de weinige wegen het Heiakkerpad kruist. In het plan is namelijk verder steeds aangehouden dat alleen de singels, de Veenmossingel, Peellandsingel en Vliersingel, het padengrid kruisen en de verbindingen tussen de deelplannen vormen. Om te voorkomen dat De Meent een onbedoelde verbinding zou gaan vormen, zijn er obstakels aangebracht.

Deze weg was vanaf het begin bedoeld als een centrum voor de wijk. Ondanks dat er besloten werd maar heel beperkt detailhandel toe te laten, werd in het hart van de wijk wel een driehoekig plein als kunstmatige brink aangelegd. De term meent, verwijzend naar gemeenschappelijke weidegronden met een term die in Midden-Nederland wordt gebruikt, is daarbij vanuit historisch-geografisch opzicht niet gelukkig gekozen.

Toen het noordelijke deel van De Meent werd aangelegd, omstreeks 1992, stond daar al enige jaren sportaccommodatie De Kubus. De weg voor De Kubus langs kreeg toen ook deze straatnaam, met De Meent 1 en De Meent 3 als adressen. Daarvóór droeg De Kubus vermoedelijk nog een ander adres. De zuidelijke begrenzing van het driehoekige terrein wordt gevormd door de verder onbebouwde Veldweg.

Na de aanleg van De Meent verrees daar in 1993 ook het pand De Meent 26, waarin zich snackbar D'n Heiakker vestigde. Deze snackbar was daarvóór enkele jaren gevestigd in een noodgebouw aan de uitloper van De Meent noordelijk van De Kubus. In 1997 werd De Meent 24 gebouwd, waarin ook ruimte voor middenstand was. Daar vestigde zich Voilà Kapsalon (2009, 2010) en later Kapsalon Jouw Stijl (2016) alsmede Intersolar (2009, 2010) en later Jonkers Lucassen Makelaardij (2016). Dit bleef tot op heden de enige middenstand in deze straat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het lidwoord maakt formeel deel uit van de straatnaam.