Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
De Deurnesche Doortrappers
De Deurnesche Doortrappers was de eerste Deurnese fietsclub.
Begin 20ste eeuw werden de zondagen meestal in een kleine kring van het eigen dorp doorgebracht. Nadat de eerste fietsen op de Markt in Deurne verschenen, ontstond het plan om een fietsclub op te richten met het doel elke zondag een dorp in de omgeving op te zoeken. Zo ontstond in 1908 fietsclub De Deurnesche Doortrappers.
Het eerste officiële optreden in wedstrijdverband was op zondag 23 augustus 1908 bij een wielerwedstrijd in Lottum. Er werden niet alleen wedstrijden gereden waarbij de renners hun snelheid konden tonen, maar men wilde ook graag elkaars krachten meten in allerlei behendigheidswedstrijden waar velerlei hindernissen aan te pas kwamen. De eerste wedstrijd in Lottum leverde bij het kunstrijden een eerste prijs op voor Toon van Hagen en zijn broer Willem werd tweede. Bij de snelheidsrace haalde Driekske Althuizen toen de tweede prijs. Voor Althuizen volgden nog veel overwinningen.
Bloemencorso's en andere optochten werden vaak aangegrepen om feest te vieren en aan zo’n corso was bijna altijd een wielerwedstrijd verbonden die dan op een van de twee wielerbanen van Deurne gehouden werden.
Leden van de fietsclub[bewerken | brontekst bewerken]
- Driekske Althuizen, een succesvolle wielrenner uit die tijd
- Nolleke Bekkers, schilder en kunstschilder
- Toon van Hagen, stukadoor
- Willem van de Mortel, smid aan de Kruisstraat
- Nolleke Hermans van de Vlierdenseweg
- Jan Franssen
- Toon van de Mortel, brouwer aan de toenmalige Schoolstraat.
- Johan van Gerwen, had de eerste Deurnese rijwielzaak, verkocht toen nog fietsen voor ongeveer 35 gulden. De merken van toen waren: Valuas, Simplex, Grittzner en Brenneborr.
- Willem van Hagen
- Willem Vosters, notarisklerk
- Sjang Coopmans, President (voorzitter) van het gezelschap was
- Léonard Althuizen
- Louis van de Mortel
- Piet Pubben
- Thies van Griensven , secretaris
- Cor van der Voort huisschilder / kunstschilder,
- Guusje Bartels
- Pietje Vogels
De mobilisatie 1914-1918, die voor veel verenigingen het voortbestaan belemmerde, betekende ook het einde voor De Deurnesche Doortrappers.
Bronnen, noten en/of referenties
|