Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Dans- en amusementsorkest The Citylights

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Dans- en amusementsorkest The Citylights (foto collectie gemeente Deurne)
The Citylights, maart 1989 (foto collectie. Ton Hartjens)

Dans- en amusementsorkest The Citylights, later City Light genoemd, was in de jaren 80 en 90 een veelgevraagde band in Deurne en omgeving.

Algemeen[bewerken]

Dans- en amusementsorkest `The Citylights` werd halverwege de jaren 70 opgericht door Riny Meulendijks (gitaar/zang), Ronny Heesmans (gitaar/zang), Koen Smits (basgitaar), Stefan Poulussen (toetsen/ zang) en Hugo Elbers (drums). De jongens waren toen nog `mennekes` van 14 / 15 jaar maar werden al snel een begrip in Deurne en omstreken. Ze verzorgden bruiloften, partijen en dansavonden en dat deden ze met groot succes. In 1981 werd Hugo Elbers opgevolgd door drummer Henrie Vermeulen. Na een korte auditie en een paar repetities werd deze voor de leeuwen gegooid in `t Hofke van Marijke waar ze vier dagen speelden met carnaval. In 1982 werd Stefan Poulussen, die overstapte naar het toen ook al populaire Bumper, vervangen door William Verheijen uit Venray. Een jaar later stapte ook Riny Meulendijks over naar Bumper en hij werd vervangen door Theo van Alphen uit Boekel die overkwam van de band The Lamplights. Helaas was dit niet zo`n succes en toen ook nog William Verheijen aangaf voor zijn werk als militair te gaan verhuizen naar Den Haag kwam het voortbestaan van The Citylights even aan een dun draadje te hangen. Op het allerlaatste moment werd er een nieuwe toetsenman gevonden: Manfred Spiller werd als nieuw lid binnengehaald. Dans- en amusementsorkest `The Citylights` bestond vanaf dat moment uit Ronny Heesmans, Koen Smits, Manfred Spiller en Henrie Vermeulen.

Toen ze enige tijd later op een bruiloft de muziek mochten verzorgen, was er een voordracht waar een tweeling een liedje zong waarvan de jongens erg onder de indruk waren. Er werd geloot wie de dames moesten gaan vragen of ze zin hadden om bij een bandje te zingen en een paar dagen later werd de band uitgebreid met de gezusters Van Lieshout, Trudy en Maria. Een paar jaar later haakten ook deze dames weer af en ook Koen Smits gaf aan er mee te willen stoppen. Ook Ronny Heesmans gaf aan het eigenlijk wel een beetje zat te vinden om elk weekend twee of drie keer op pad te moeten. Henrie Vermeulen en Manfred Spiller besloten door te te gaan en haalden Harold Vermeulen (bas/zang) en broer van.. en Louis Meulendijks (drums/zang) over om naar The Citylights te komen; dit gebeurde allemaal in het jaar 1985. Omdat Louis ging drummen nam Henrie de rol van gitarist op zich. In korte tijd werden de jongens ingeleerd en konden ze op pad; in die tijd stond de agenda tot aan de rand toe vol met boekingen. Ze speelden zo`n drie of vier keer per week. Er werd ook nog een plaatje gemaakt, namelijk de single Marjolein/In de Disco, geproduceerd door Ron van Ron & De Ronnies (Allemaal Beestjes). Later werd de band uitgebreid met Karin Kersten (zang) en Willy Koppens (toetsen). Even later stapte Manfred Spiller over naar de band Calypso.

In 1987 wordt op verzoek van Wim Berkers de Nederlandstalige versie van het Zeilbergs Volkslied van Jan van Ooij op single uitgebracht met de titel Er is geen mooier plekje en vanaf dat moment wordt de naam `The Citylights` omgedoopt naar `Citylight ! Met dit nummer halen Harold, Henrie, Willy, Karin & Louis de eerste plaats bij een talentenjacht van de AVRO. Ze worden zelfs een paar keer gedraaid op het toenmalige Hilversum 2.

Een paar jaar later was er een behoorlijke tegenslag: Louis kreeg een auto-ongeluk en kwam behoorlijk in de lappenmand terecht. Zijn broer Martien werd zijn tijdelijke vervanger door gitaar en zang te gaan spelen; Henrie ging vanaf dat moment weer drummen. Na het herstel van Louis gaf deze aan liever niet meer terug te keren als drummer bij Citylight. Door zijn werk en zijn drukke sociale leven kon hij het vele optreden met Citylight moeilijk combineren. Henrie besloot om dan maar weer vaste drummer te worden en een nieuwe gitarist te zoeken in plaats van de tijdelijk invallende Martien. Ze hoefden niet lang te zoeken: Oscar Berkers werd gevraagd om gitarist te worden en daar had hij wel zin in. Vanaf 1988 was hij de gitarist van Citylight en, nadat Willy Koppens overstapte naar het Top40 circuit, kwam een tijdje later ook zijn broer Marco Berkers naar de band. In deze formatie bleef Citylight jaren feesten, partijen, bruiloften etc. muzikaal verzorgen en was het een veelgevraagde band door heel Nederland. In 1996 ging de stekker er definitief uit...

Alhoewel... Definitief? Niet helemaal..

In 2015 kwam er een verzoek op facebook met de vraag of het mogelijk is om Citylight nog één keer bij elkaar te brengen voor een eenmalige reünie. Dit leidde tot een ware hype op facebook en een paar dagen later zaten Willy Koppens, Henrie Vermeulen, Oscar Berkers, Louis Meulendijks en Harold Vermeulen bij elkaar hoe dat aan aan te pakken. Er werd besloten om op 17 oktober 2015 een reünie-concert te geven bij zaal De Zwaan in Zeilberg. Eigenaar Jos van den Eijnden zag dat wel zitten en hij gaf al zijn medewerking om er een topavond van te maken. En dat werd het! De zaal zat stampvol en het werd een avond om nooit meer te vergeten!

Na deze spectaculaire avond besloten de mannen bij elkaar te blijven en weer lekker te gaan spelen. Vanaf die tijd is Citylight een rock coverband met een rock-repertoire uit de jaren 60, 70 en 80. De mannen treden weer regelmatig op en hun repertoire bestaat uit hits van onder anderen Joe Cocker, Toto, Herman Brood, U2, Queen, Steve Harley, The Romantics en ga zo maar door. Citylight, al bijna veertig jaar een begrip in Deurne en omstreken.

Discografie[bewerken]

  • 1985 - In de disco / Marjolein (Rainbow 4171)
  • 1987 - Er is geen mooier plekje / Nederlandstalige versie van het Zeilbergs Volkslied (Clipsound CSS 881/City Light).
  • 1989 - Zaterdagavond ( Verzamel cassette-bandje met 10 covers )
  • 1992 - `t Kienlied ( Cassette-bandje met een lied over de kienende tantes )