Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Dames Dings

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Omslag van het boek over de dames Dings Foto collectie: Harrie Martens

De zussen Anna van Gog-Dings en Jeannette van der Putten-Dings uit Liessel, beide dochters van Hendrik Dings (1886-1980), vormden samen een zangduo dat uitsluitend oude volksliederen vertolkte. Ze stonden in de regio bekend als de dames Dings


Op zaterdag 14 maart 2015 werd in gemeenschapshuis De Kastanje in Liessel het boek ‘Het lied dat onze moeder zong’ gepresenteerd door uitgever en schrijver Ton Dekker. Het boek, 371 pagina's inclusief cd, is geschreven, samengesteld en vorm gegeven door Ton Dekker en Henk Kuijer van het Meertens instituut te Amsterdam.

De 140 in het boek beschreven liederen, ongeveer een kwart van het gehele liedrepertoire, gaan over gewone, maar belangrijke dingen in het menselijk leven, zoals: de herinneringen aan het ouderlijk huis, liefde en huwelijk, tegenslagen, oorlog, geloof, natuur, menselijk gedrag, geboorteplaats, feest en ritueel, dagelijkse dingen, humor en muzikale speelsheid. Allemaal liederen die Anna en Jeannette door hun ouders, grootouders, familieleden en kennissen hebben horen zingen.

Het boek werd onder grote publieke belangstelling gepresenteerd. Behalve de in vele rubrieken onderverdeelde liederen en teksten wordt ook het leven en de leefomgeving van de zussen en hun familie daarin beschreven en geeft het een inkijk in de lied- en zangcultuur van de streek.