Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Corneliuskapel (Blasiusstraat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Corneliuskapel in Zeilberg is toegewijd aan de H. Cornelius en staat op de hoek van de Blasiusstraat en de Beatrixstraat


Cornelius (Rome, geboortedatum onbekend - Civitavecchia, juni 253) was de 21e paus van de Katholieke Kerk en is heiligverklaard. Officieel stierf hij door de ontberingen door een verbanning maar verkreeg wel de titel ‘martelaar’ en wordt nu als heilige en als de patroon tegen stuipen, jicht, vallende ziekte en andere zenuwkwalen vereerd.

In de parochie Zeilberg werd op 26 juli 1920 een "Broederschap van den H. Cornelis, Paus en Martelaar" in de Sint-Willibrorduskerk door monseigneur Diepen, bisschop van Den Bosch, opgericht. Er was een reglement en er moest een jaarlijkse contributie van 25 cent, te betalen voor 16 september van elk jaar, afgedragen worden. Alleen de bisschop was gerechtigd om het reglement aan te passen.

De Corneliuskapel aan de Blasiusstraat was een geschenk van prins Cornelius Den Uurste van Carnavalsvereniging De Pottenbakkers aan de Zeilbergse gemeenschap. De kapel werd in 1999 ingewijd door pastoor Van de Laar.

Deze kapel is eigendom van de Stichting Maria-Vredeskapel, die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud.

In de parochiekerk van Zeilberg is rechts van de ingang van de kerk ook nog een kleine Corneliuskapel aanwezig.


Bezig met het laden van de kaart...