Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Cor Mennen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Cor Mennen
Persoonsinformatie
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 12 maart 1945
Beroep(en) pastoor
Cor Mennen (Liessel, 12 maart 1945) is een rooms-katholieke priester van het bisdom 's-Hertogenbosch in Oss.

Levensloop[bewerken]

Van 1957 tot 1967 volgde hij het klein seminarie en het groot seminarie van het bisdom 's-Hertogenbosch. Van 1967 tot 1969 studeerde hij aan de theologische faculteit in Tilburg.

Op 31 mei 1969 werd hij priester gewijd. Op het eind van de jaren tachtig heeft hij in opdracht van mgr. Ter Schure nog een licentie kerkelijk recht gehaald aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Sinds 1 augustus 2003 is hij pastoor van de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Grote Kerk) en de H. Geest (Visserskerk) te Oss. Daarnaast is hij van 1 september 2003 waarnemend pastoor van de Paulusparochie in Oss. Bovendien is hij sinds 1 september 2005 waarnemend pastoor van de parochies van Geffen en Vinkel.

Hij is docent kerkelijk recht aan het Sint-Janscentrum (het seminarie van het bisdom 's-Hertogenbosch), gedelegeerde voor liturgie van de bisschop van 's-Hertogenbosch in de Nationale Raad voor Liturgie, lid van het kathedraal kapittel van Den Bosch en lid van het bestuur van de Vereniging voor Latijnse Liturgie.

Met ingang van 2017 is pastoor Cor Mennen met emeritaat gegaan. Hij woont nu in Vlijmen.

Website[bewerken]

Mennen publiceert een website met een weblog ("Vrijmoedig commentaar") waarin hij geen blad voor de mond neemt. Zo laakte hij de aandacht die de Nederlandse bisschoppenconferentie aan de 75-jarige Huub Oosterhuis gaven in oktober 2008 via het televisieprogramma Kruispunt[1] en diende hij de familie Vloet, die klachten over de uitvaart van Bien Buijs-Klompmakers hadden gepubliceerd in het Brabants Dagblad[2], van antwoord door de opname van de uitvaartmis integraal te publiceren op zijn website[3]. Op 5 maart 2010 publiceert Mennen een reactie op zijn weblog, betreffende een hoogoplopende kwestie over het uitreiken van de Heilige Communie aan homoseksuelen.

Kwestie Oosterhuis[bewerken]

Op 19 april 2010 verscheen een artikel in het protestants-Christelijk dagblad Trouw[4] waarin Mennen Huub Oosterhuis beoordeelt als ketter, omdat Oosterhuis er volgens Mennen een eigen geloof op nahoudt. Ketters zouden dragers zijn van de meest verschrikkelijke vorm van geestelijke hoogmoed. Eerder werden op aanwijzing van Mennen een aantal geestelijke liederen die Oosterhuis schreef, uit de rooms-katholieke liturgie geschrapt[5].

Externe link[bewerken]


Referenties
  1. 'Ontuchtige Oosterhuis heilig verklaard', www.katholieknederland.nl, 6 oktober 2008
  2. Verdriet over respectloze uitvaart., Brabants Dagblad, 11 april 2008
  3. Pastoor Mennen zet uitvaart op internet na verwijten nabestaanden, Katholiek Nederland, 15 oktober 2008
  4. Website Trouw 'Censor noemt Oosterhuis een ketter' Trouw, 19 april 2010
  5. Website Trouw 'Dossier liederen Oosterhuis' Trouw, 13 april 2010