U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Conferentiehotel Willibrordhaeghe

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het missiehuis kort na de bouw in 1954.
Foto coll. Nelly Hermans-van den Eijnde

Conferentiehotel Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg 109 werd op donderdagmiddag 3 juni 2004 door Hanja Maij-Weggen , commissaris van de koningin in Noord-Brabant, geopend.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het project Willibrordhaeghe ging in 1996 van start met een werkgroep die zich ging bezinnen over de toekomst van het Missiehuis St. Willibrord aan de Vlierdenseweg in Deurne. De vergrijzing van de bewoners van het klooster van de paters en broeders van SVD werd duidelijk merkbaar en nieuwe aanwas bleef uit.

Dat leidde in 1998 tot de oprichting van de Stichting Willibrord. In nauw overleg tussen SVD en de leden van het stichtingsbestuur verscheen in 2000 een beleidsnota over de toekomst van het missiehuis. Uitgangspunten daarbij waren dat de toenmalige bewoners, zolang men dat wilde, op het terrein zouden kunnen blijven wonen.

In de periode 2000 tot en met 2002 werden een haalbaarheidsstudie verricht en een ondernemingsplan opgesteld. In die tijd werd ook medewerking verkregen van de gemeente Deurne, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en Stimulus die samen een bedrag aan subsidies toezegden van 2,36 miljoen euro.

In mei 2002 werd door de congregatie van SVD het gehele complex overgedragen aan Stichting Willibrord.

In januari 2002 werd besloten tot verbouwing en uitbreiding van het bestaande gebouw waarin vroeger het juvenaat was gevestigd. Dit werd als nieuwe missiehuis in gebruik genomen met een accommodatie voor twintig bewoners en werd verhuurd aan de SVD-ers.

Realisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Na voltooiing ontstond er een conferentiehotel met 16 eenpersoons- en 64 tweepersoonskamers, waaronder een bruidssuite. De accommodatie omvatte verder een groot restaurant voor tweehonderd personen en een aparte bar/brasserie/lunchzaal voor honderd gebruikers. De oude klaslokalen van het gymnasium werden verbouwd tot zestien conferentiezalen voor ieder zestien tot twintig personen. Ook kwamen er tien discussieruimtes beschikbaar, allen voorzien van de moderne audiovisuele middelen. In de voormalige aula werd een grote conferentiezaal gevestigd waarvan 140 tot 150 personen gebruik konden maken.

In de kapel konden ook 250 congresgangers samen komen. Het buitenterrein werd heringericht met onder meer 250 vaste parkeerplaatsen.

De nieuwe accommodatie bood de mogelijkheden tot het geven van cursussen, opleidingen, seminars en het houden van congressen, bedrijfspresentaties, vergaderingen, personeelsfeesten en bijeenkomsten. Er was ook gelegenheid voor bezinnen, ontspanning of familiefeesten.

De verbouwingswerkzaamheden werden uitgevoerd door Coopmans Bouw uit Deurne onder architectuur van Hans Flapper van Akanthus bv Architekten uit Deurne.

Nadat burgemeester Daandels zijn openingswoord gesproken had werd de officiële opening op donderdag 3 juni 2004 verricht door commissaris van de koningin in Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen. Zij deed dat door het oplaten van een aantal ballonnen bij het kunstwerk Bron van Wijsheid van de Eindhovense kunstenaar Theo Coenen.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Mede door de Europese financiële crisis kwam de houdbaarheid van de formule onder druk te staan. Met ingang van 1 juli 2014 stopte het conferentiehotel Willibrordhaeghe met de bedrijfsvoering, namen de overgebleven negentien personeelsleden met het maken van een groepsfoto afscheid van elkaar en werd per die datum de exploitatie overgenomen door Zorghuis Deurne.

Opnieuw hotelfunctie[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2016 werd bekend gemaakt dat Willibrordhaeghe opnieuw als hotel geëxploiteerd gaat worden. De eigenaar van het complex Willibrordhaeghe, Stichting Willibrord, bereikte daarover overeenstemming met hotelketen Fletcher, met instandhouding van de bestaande zorgvoorzieningen van Samen Thuis en Stichting Oro. Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe is op 1 juni 2017 geopend.