U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Carillon Jules de Corte: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (hernoemde Carillon (Helenaveen) naar Carillon Jules de Corte: naamgeving aangepast aan het opschrift bij het carillon.)
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[bestand:Carillon.jpg|thumb|right|200px|Carillon Helenaveen]]
[[bestand:Carillon.jpg|thumb|right|200px|Carillon Helenaveen november 2004]]


Het '''carillon Jules de Corte''' in [[Helenaveen]] aan de [[Oude Peelstraat]] werd in 1975 in gebruik genomen en is door Eijsbouts uit Asten gemaakt.
Het '''carillon Jules de Corte''' in [[Helenaveen]] aan de [[Oude Peelstraat]] werd in 1975 in gebruik genomen en is door Eijsbouts uit Asten gemaakt.
Regel 11: Regel 11:


In juli 2012 werden 14 van de 23 klokken van het carillon gestolen.
In juli 2012 werden 14 van de 23 klokken van het carillon gestolen.
In april 2013 stelde de [[gemeente Deurne]] 20.000 euro beschikbaar om de klokken van het carillon te vervangen. Het college van B&W was het met de dorpsraad eens dat het carillon vanwege de band met Jules de Corte van toeristisch belang is voor Helenaveen.
Op zaterdag 13 september 2014 werd het carillon in ere hersteld. Beiaardier Rosemarie Seuntiëns speelde enkele melodieën van de hand van Jules de Corte. De heropening werd mede muzikaal opgeluisterd door [[fanfare Wilona]].
Alle kinderen van [[De Peelparel]] hadden een zelfgemaakt klok geknutseld.  Deze klokken werden opgehangen rondom het carillon. Voor de mooist versierde klokken werd een prijsjes uitgereikt.
De [[Dorpsraad Helenaveen]] besloot om het carillon te adopteren, mede in het kader van Deurne Koerst op eigen Kracht.
Vrijwilligers uit Helenaveen knapten  de omlijsting van het carillon op.
Het werd van boven tot onder geschuurd en geschilderd. De klokken die niet gestolen waren werden gepoetst en er werden maatregelen genomen om het carillon beter te beveiligen tegen diefstal.
Koninklijke Eijsbouts kwam de dorpsraad tegemoet met onder meer het aanbrengen van schuifdoppen om regenwater uit de behuizing van het instrument te weren.


==Externe link==
==Externe link==

Versie van 14 sep 2015 11:27

Carillon Helenaveen november 2004

Het carillon Jules de Corte in Helenaveen aan de Oude Peelstraat werd in 1975 in gebruik genomen en is door Eijsbouts uit Asten gemaakt.


Het 23 klokken tellend carillon is ondergebracht in een donkerblauw gelakt houten huisje met aan een kant een bronzen plaat met een gedicht van Jules de Corte. De tekst luidt:

Carillon Jules de Corte

In de oude toren zingt het carillon
Van alle dagen regen, van alle dagen zon
Ik wou dat ik zijn liedje altijd verder zingen kon


Jules de Corte
1924 - 1996
Dichter en musicus

Het carillon werd gefinancieerd uit het Koning Willem III fonds, tegelijk met het borstbeeld van koningin Juliana. Het carillon werd op 6 december 1975 feestelijk in gebruik genomen door Jules de Corte, die de Helenaveense jeugd begeleidde bij het zingen van het lied Hertog Jan. Het was tevens het debuut van Jules de Corte als beiaardier. Het carillon is ondergebracht in een speciale stalen constructie en voorzien van een speelcabine.

In juli 2012 werden 14 van de 23 klokken van het carillon gestolen.

In april 2013 stelde de gemeente Deurne 20.000 euro beschikbaar om de klokken van het carillon te vervangen. Het college van B&W was het met de dorpsraad eens dat het carillon vanwege de band met Jules de Corte van toeristisch belang is voor Helenaveen.

Op zaterdag 13 september 2014 werd het carillon in ere hersteld. Beiaardier Rosemarie Seuntiëns speelde enkele melodieën van de hand van Jules de Corte. De heropening werd mede muzikaal opgeluisterd door fanfare Wilona.

Alle kinderen van De Peelparel hadden een zelfgemaakt klok geknutseld. Deze klokken werden opgehangen rondom het carillon. Voor de mooist versierde klokken werd een prijsjes uitgereikt.

De Dorpsraad Helenaveen besloot om het carillon te adopteren, mede in het kader van Deurne Koerst op eigen Kracht. Vrijwilligers uit Helenaveen knapten de omlijsting van het carillon op. Het werd van boven tot onder geschuurd en geschilderd. De klokken die niet gestolen waren werden gepoetst en er werden maatregelen genomen om het carillon beter te beveiligen tegen diefstal.

Koninklijke Eijsbouts kwam de dorpsraad tegemoet met onder meer het aanbrengen van schuifdoppen om regenwater uit de behuizing van het instrument te weren.

Externe link