U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Busstation Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het voormalige busstation aan de Markt.
Foto: collectie Nellie van Wetten
Het busstation aan de Visser
Het busstation in 1991 aan de Visser

Het eerste busstation in Deurne was te vinden op de Markt in Deurne en werd later verplaatst naar de Visser.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 februari 1921 werd de tramlijn Deurne-Roermond in gebruik genomen. Als gevolg van het geringe aantal passagiers dat van de tram gebruik maakte werd deze lijn tien jaar later, op 1 mei 1931 alweer opgeheven. In Deurne dateert de opkomst van de autobus van na de Eerste Wereldoorlog. In september 1925 begon Sjefke van Goch zijn auto(bus)bedrijf en hij besloot in 1932 delen van de lijndienst per bus voort te zetten, Deurne-Liessel-Neerkant-Meijel en terug met als eindstation de markt in Deurne. De firma van Asten uit Asten nam de lijn Deurne-Asten-Someren-Heeze-Geldrop-Eindhoven voor zijn rekening met eveneens de Markt in Deurne als eindpunt.

Later werd het streekvervoer in en rond Deurne overgenomen door semioverheden en werd Sjefke van Goch meer en meer een touringcarbedrijf dat zich had toegelegd op het vervoer over langere afstanden.

Marktplein[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste echte busstation van Deurne, de plaats waar alle streekbuslijnen samenkwamen en waar vaste haltes aanwezig waren voor de verschillende buslijnen die het station aandeden was rond 1955 nog te vinden op de Markt in Deurne. Om dit busstation te kunnen aanleggen moest eerst de oude muziekkiosk op de Markt afgebroken worden. Deze situatie heeft echter niet lang bestaan want de dynamiek van de aankomende- en vertrekkende lijnbussen bleek voor het relatief kleine marktplein te groot.

Visser[bewerken | brontekst bewerken]

Het voormalige busstation aan de Visser.
Foto: collectie gemeente Deurne

Toen het oude postkantoor aan de Visser, naast het Fraterhuis was afgebroken besloot de gemeenteraad het busstation naar die plek te verplaatsen. De Deurnenaar ging echter steeds vaker met eigen vervoer op reis en daardoor ontstond ook hier een gebrek aan passagiers met als gevolg dat er verschillende buslijnen werden opgeheven. In 1994 werd dit busstation verplaatst naar de Henri Dunantweg en werd aan de Visser de Fratershof aangelegd en ingericht.