Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Burgemeester van Beekstraat 1-1a-1b
Het pand op het adres Burgemeester van Beekstraat 1, 1a en 1b is het oudste pand in de Burgemeester van Beekstraat en was tot begin jaren '80 van de vorige eeuw in gebruik als woonhuis met winkel en elektrotechnisch installatiebureau.
Het pand werd kort voor 1834 gebouwd als bier- en azijnbrouwerij in opdracht van Jan Willem van de Mortel. Ook de volgende eigenaar, Gerard van Hombergh, was hier nog brouwer.
In 1877 was het adres van dit pand nog Schuivelberg A.310, dit pand kreeg later adres Stationsstraat A.12. Na de aanleg van de Burgemeester van Beekstraat in 1939 werd dat adres omgezet in Burgemeester van Beekstraat 1. Later werd het opgesplitst met nog de aparte woonunits 1a en 1b.
In 1924 verkocht de naar Teteringen verhuisde vroegere postdirecteur Emiel van der Ven een perceel grond, onderdeel van het perceel kadastraal sectie E 1640, aan aannemer en vastgoedhandelaar Frans van Nunen. Deze liet er vervolgens het pand Burgemeester van Beekstraat 1A op bouwen.
Frans van Nunen verhuurde dit pand vanaf 22 mei 1925 korte tijd aan de uit Horst afkomstige kapper Harry Seuren die er zijn eerste herenkapsalon opende.
Al vóór 1940 werd het huis bewoond door de steenfabrieksarbeider Frans Martens en zijn gezin van elf kinderen. Het adres was toen Schuivelenbergstraat A.12.
Bij de huisnummering van 1 januari 1955 werd huisnummer A.12 gewijzigd in adres Burgemeester van Beekstraat 1. Het huis werd toen bewoond door Frans Martens. Later werd dit adres gewijzigd in Burgemeester van Beekstraat 1A.
In 1956 verkochten Dina Coppus, de weduwe van Frans van Nunen, en haar kinderen het huis met tuin, met inmiddels kadastraal nummer K 310, aan schoenmaker Sjef Martens.
In maart 1960 kreeg Sjef Martens vergunning tot het veranderen van de winkelpui van zijn pand aan de Burgemeester van Beekstraat. In 1967 verkocht Martens het pand aan elektricien Mies Wijnen en diens zoon Willy. Het perceel had toen kadastraal nummer K 467, huis en erf met een oppervlak van 290 m².