DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Brand van 9 juni 1849

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij de brand van 9 juni 1849 van de boerderij op het Schooteind in Vlierden vonden moeder en kind de dood.


Hendricus (Hendrik) Maas (1814-1881) woonde op het Schooteind met zijn vrouw Elisabeth Branten (1819-1849), drie kinderen en de dienstmeid Hendrina Vlemmings. In de voorkamer huisde Antonetta Vervoordeldonk met haar bejaarde vader Piet. De vrouw van Hendrik Maas had in het voorjaar van 1849 enkele aanvallen van krankzinnigheid gehad.
Op 9 juni 1849 was Hendrik Maas zelf rond twee uur 's middags naar de hei gegaan om "vlekken" te halen. De oude Piet Vervoordeldonk was op familiebezoek en zijn dochter was hem tegemoet gelopen. Terwijl het dienstmeisje met de twee oudste kinderen rond drie uur 's middags onkruid aan het wieden was in de tuin en moeder dus met het jongste kind alleen in huis was voltrok zich het drama. In een vlaag van verstandsverbijstering moet de vrouw van Hendrik Maas het huis in brand hebben gestoken. Binnen de kortste keren stond mede door de sterke wind het hele huis in lichterlaaie. De brandweer die binnen enkele minuten ter plaatse was kon niets anders doen dan voorkomen dat ook het huis van buurman Johannes (Jan) Mikkers (1809-1865) in vlammen opging.
Toen het vuur uitgeraasd was vonden timmerman Antoni Dekkers en wever Jan Dirks gehurkt tegen de muur bij de voordeur het onherkenbaar misvormd lichaam van de dertigjarige Elisabeth Branten. Later werd ook het stoffelijk overschot van het verbrande kind gevonden. Hendrik Maas verloor bij de brand ook zijn veestal bestaande uit drie koeien, een hokkeling en een varken. Zijn materiële schade bedroeg 660 gulden. Het huis was eigendom van Hendrik Verstappen en was voor 1000 gulden verzekerd bij de heer De Jong Hoop in Amsterdam.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 9-6-1849 Kantongerecht Asten BHIC toeg. 26 inv.nr. 1 brief nr 243