Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 7 oktober 1870

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De brand van 7 oktober 1870 betrof een gedeelte van een arbeidershuisje met stalling, eigenares en bewoner A. van Lieshout, in Helenaveen.


De brand was aangestoken door de 12-jarige Gerard Jansen, die door de politie in verzekerde bewaring werd gesteld. De schade aan het gebouw bedroeg 100 gulden terwijl de waarde van het geheel 200 gulden was. Van de inboedel verbrandde slechts wat hooi en stro. Er was geen brandverzekering.

In de Provinciale Noordbrabantsche 's-Hertogenbossche Courant van 18 oktober 1870 werd hierover het volgende gemeld:

Deurne, 14 Oct. Door den heer regter-commissaris te Eindhoven is een bevel van aanhouding verleend tegen den 12-jarigen Gerardus Jansen wegens brandstichting in de woning der echtelieden A. van Lieshout, welke lieden den jongeling nog wel uit medelijden hadden opgenomen, omdat zijne ouders zich ten eenemaal van hem hadden afgetrokken, en hij alzoo een zwervend leven leidde. Hij heeft bekend een brandende lucifer te hebben gestoken in het op den zolder van gemelde woning aanwezige hooi, opdat een en ander zou afbranden, ofschoon hij geen aanleiding tot die daad weet op te geven. Hij is vervolgens in Eindhoven in het huis van arrest in verzekerde bewaring gesteld.