Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 6 januari 1947

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De brand van 6 januari 1947 betrof een opslagplaats voor brandhout met 35.000 stuks takkenbossen in Vlierden, die helemaal verbrandde.


Het geheel, eigendom van H. Hendriks, stond vrij in de Vlierdense Akkers. Omdat de brand om kwart over elf 's nachts ontdekt werd, vermoedde men dat er opzet in het spel was. De brand werd door de marechaussee aan de brandweer gemeld. Er kon niet worden voorkomen dat alles verbrandde. Wel bleef een in de nabijheid staande korenmijt gespaard. De schade bedroeg 3000 gulden.[1]

In Het Licht van 11 januari 1947 verscheen over deze brand het volgende verslag:

VLIERDEN,
Houtbrand, Maandagavond (Driekoningen) om ongeveer 11 uur werden de bewoners van ons rustige dorpje opgeschrikt door de alarmeerende (sic) vrijwillige brandweer uit Deurne, die zich spoedde naar de plek waar 'een houtmijt met ongeveer 85.000[2] takkebosschen, eigendom van den heer H. Hendriks alhier in lichte laaie stond. Het vuur vond in deze takkeboschen een makkelijke prooi en de brandweer die wegens te groote afstand van de waterleiding niet over water kon beschikken, moest onverrichter zake terugkeeren. Omtrent de oorzaak staat niets met zekerheid vast, doch opzet wordt alleszins mogelijk geacht.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Archief Brandweer Deurne toegang 13219 inv.nr. 26 brandrapporten 1940-1953.
  2. In het brandweerrapport is sprake van 35.000 takkenbossen.