Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 5 april 1949

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De noodwinkel van Hannes Hoeben met de noodwoning van Piet Joosten.
Foto collectie LHE - Frans Aarts
Nadat de brand door de brandweer van Liessel en van Deurne geblust was staken de brandweermannen de handen uit de mouwen en begonnen ze met de bouw van een nieuwe noodwinkel. Vandaar het bord met het humoristische opschrift Aannemersbedrijf Snelbouw - Firma spuit. Voor meer info klik op icoontje rechts onder de foto.
Foto collectie LHE - Wiel Hoeben.

Bij de brand van 5 april 1949 ging in Liessel aan de Hoofdstraat een noodwinkel met bakkersmagazijn en grutterwaren van Johannes Hoeben verloren.


De noodwinkel was gevestigd in een pand dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig was vernield. Waarschijnlijk ontstond 's morgens rond elf uur de brand doordat vonken uit de schoorsteen op het rieten dak van de noodwinkel terecht kwamen. Er was gevaar dat de nabijgelegen woning en noodbakkerij vanwege de harde wind ook vlam zouden vatten. De Liesselse brandweer was met het babyspuitje niet in staat om de nabijgelegen brandput aan te zuigen en dus moest gewacht worden op de komst van de Deurnese brandweer, die alles snel onder controle had. De totale schade bedroeg 12.000 gulden.