Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 4 januari 1948

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij de brand van 4 januari 1948 ging het schuurgedeelte van de boerderij van J. van Bree op Brouwhuis verloren. Diezelfde nacht brandde de boerderij van Willem Ceelen in Vlierden af.


J. van Bree - Brouwhuis[bewerken]

De brand bij J. van Bree Brouwhuis Br.22 ontstond rond twee uur 's nachts tengevolge van kortsluiting. Dankzij de goede schiedingsbrandmuur bleef het woongedeelte gespaard. Ook verrichtte de buurt goed werk door het dak bij de scheidingsmuur voortdurend met emmers water nat te houden. De schade was 12.000 gulden. Nog terwijl de brandweer bezig was kwam de melding binnen van een brand in Vlierden.

Willem Ceelen en Driek Proenings - Vlierden[bewerken]

Toen tegen vier uur 's morgens de brandweer in Brouwhuis nog bezig was met nablussing kwam de melding binnen dat in de kom van Vlierden de boerderij van Willem Ceelen en en diens schoonzoon Driek Proenings aan de Schooteindseweg (V.116) in brand stond. Van de oude boerderij met een strooien dak bleef niet veel over. Door de brand gingen een lage kar, een oud bakkerswagentje, twee ploegen en een maaimachine verloren. De schade bedroeg 14.000 gulden. De oorzaak van deze brand was onbekend.