DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Brand van 3 september 1929

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Wat over bleef van de kapitale boerderij van Jan / Willem van Deursen aan de Bakelseweg. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Maria Berkers

Na een langdurige droogteperiode en schitterend zonnig weer werd Deurne dinsdagavond 3 en de vroege ochtend van woensdag 4 september 1929 door zware onweersbuien geteisterd waarbij een viertal gebouwen in de gemeente Deurne in vlammen opging.

Tegen de avond, bij het ondergaan van de zon, vormden zich in het westen spookachtige wolkgedrochten die al een naderend gevaar voorspelden. Met een onheilspellende snelheid bewogen zich de gevaarten naar het oosten. Tegen acht uur brak het zeldzaam zware onweer op vele plaatsen in Noord-Brabant, Noord-Limburg, Overijssel, Gelderland, Drenthe en Groningen los. In talloze plaatsen gingen boerderijen in vlammen op, werd vee door de bliksem getroffen, sloegen bomen stuk en hadden andere ongelukken plaats.

Alleen al in de gemeente Deurne brandden in totaal vier woningen af:

Deurne[bewerken]

Aan de Bakelseweg werd de gloednieuwe boerderij van Wilhelmus Johannes (Willem) van Deursen (1901-1988 en zijn kersverse echtgenote Maria Anna (Marie) Goossens (1902-1963) door de bliksem getroffen en werd geheel door brand verwoest. De kapitale boerderij was eigendom van wethouder Jan van Deursen wiens oudste zoon Willem het pand bewoonde.
De boerderij veranderde in een ruïne. De schade liep in de duizenden guldens omdat alleen de boerderij laag verzekerd was en de gehele oogst en inboedel niet, terwijl het allemaal een prooi van de vlammen werd.
Jan van Deursen kon vanuit de slaapkamerraam van zijn boerderij aan de Helmondseweg 65 de vlammenzee aan de Bakelseweg zien.

Wasberg[bewerken]

Het huis van A. van Rooij in Wasberg brandde eveneens door het hemelvuur af waarbij Van Rooij tevens brandwonden aan het achterhoofd en aan de arm opliep. Ook hier kon niets worden gered. Het huis met inboedel was in totaal voor 1500 gulden verzekerd.

Zeilberg[bewerken]

H. Munsters, wiens woning aan "Bergopwaarts" te Zeilberg ook afbrandde, zat tijdens het onweer op de rand van zijn bed. Eensklaps kwam er een donderslag waarbij het huis in brand vloog maar ook Munsters zelf getroffen werd. Hij was daarbij sprakeloos en machteloos terwijl zijn echtgenote met een klein kind in zijn nabijheid was maar ongedeerd bleven. Ondertussen brandde het huis voort en konden de overige kinderen en Munsters zelf door buren uit het huis gered worden. De inboedel met vele kippen en twee varkens kwamen in de vlammen om.
C. Verberne, die aan de andere van het dubbelpand woonde, kon ook niets redden omdat het vuur snel om zich heen greep.

Woensdag 4 september was met maar liefst 33,9°C de allerwarmste septemberdag ooit.