Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 24 augustus 1959

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De brand van 24 augustus 1959 legde de boerderij, bewoond door de familie Marinus van den Berg (1925-2007) en eigendom van diens zwager P. van de Mortel, aan de Bosweg in Zeilberg in as.


De brand, die waarschijnlijk ontstaan was door met vuur spelende kinderen, werd om 's morgens om 10.25 uur bij de brandweer gemeld. Bij aankomst van de brandweer werd meteen duidelijk dat van de oude boerderij en van de vrijstaande schuur niets meer te redden viel. Er konden nog wel een aantal kalveren en varkens in veiligheid worden gebracht maar tien varkens kwamen in de vlammen om. Eén varken moest vanwege de vele brandwonden ter plaatse worden geslacht. Omdat dicht bij de brandende boerderij een aantal kippenhokken, berghokken en een andere boerderij stonden, ging de aandacht van de brandweer vooral naar het veiligstellen van die gebouwen. Dit lukte met veel moeite. Ook de brandweer van Liessel verleende daarbij assistentie. Het nablussen nam door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid hooi en andere veldvruchten nog vele uren in beslag.

Het was niet de eerste ramp die Marinus van den Berg trof. Twee jaar daarvoor werd zijn vrouw tijdens het koeien melken door een blikseminslag dodelijk getroffen.