Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 1 september 1888

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij de brand van 1 september 1888 in de Molenstraat bleef het huis van Hein van Griensven gespaard maar leed het meubilair veel schade.


In de nacht van 31 augustus op 1 september 1888 werden rond een uur de inwoners van Deurne opgeschrikt door het luiden van de brandklok. Er was brand uitgebroken in het woonhuis van Hein van Griensven tegenover de molen van Pieter Truijen aan de Molenstraat. Door de volle inzet van de brandweer, die snel ter plaatse was, kon de beginnende brand worden gestuit, waardoor alleen de zolder en het dak, waar de brand ontstaan was, verbrandden. Het onderhuis en het meubilair leed wel veel waterschade. Aan de brandweer was het te danken dat de vier ernaast liggende woningen gespaard bleven.[1]

Was het toeval of schrok de pastoor zo hevig van de brandklok? Diezelfde nacht op hetzelfde uur overleed namelijk plotseling en onverwacht de Deurnese pastoor Brox.

Hendrik Ouwerling schreef hierover in zijn dagboek[2]:

Zaterdag den eersten September ben ik met mijn kostvrouw van de Hoeven gekomen en toen wij te Deurne afstapten heeft Kobus Goossens ons dadelijk het nieuws verteld n.l. dat Hein van Griensven a/d Molen dien nacht was afgebrand en dat pastoor Brox terzelfder tijd was gestorven, dat was des morgens omstreeks een uur.
Referenties
  1. 1-9-1888 Nieuws van de Week no 69
  2. Dit dagboek werd door hem met de geciteerde tekst begonnen maar stopte al na anderhalve bladzijde. Het dagboekfragment is te vinden in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven in de collectie Heeren (A-2037) inv.nr. 97