U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Brand van 1 maart 1899

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De brand van 1 maart 1899 vernielde de turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne en Liessel.


De oorzaak van de brand bleef onbekend. Het ketelhuis, de machinekamer, de directiekeet en de woning van de opzichter bleven bij de brand gespaard. De geleden schade werd getaxeerd op ruim 9.000 gulden.

De Zuid-Willemsvaart van 4 maart 1899 gaf van deze brand het volgende verslag:

Deurne, 3 Maart. In den nacht van 28 Februari op 1 Maart brandde de turfstrooiselfabriek, geëxploiteerd door de gemeente Deurne en Liessel, die gelegen is aan de halte Helenaveen geheel af. De brand schijnt omstreeks half twee 's nachts begonnen te zijn. Alleen de machinekamer bleef gespaard. Alles is verzekerd tegen Beurspolis. De oorzaak van den brand is onbekend. Dit is wel een harde slag voor het werkvolk. In den laatsten tijd gingen de turfstrooiselfabrieken toch niet al te best en door dezen ramp geraken nu een vijftigtal werklieden gedurende drie maanden zonder werk. 't Is te hopen, dat men er iets op vindt. De gemeente heeft toch zulk een ruim arbeidsveld, misschien kan ze dezen werklieden elders werk verschaffen, aan middelen ontbreekt het haar toch niet.