Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 15 augustus 1949

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De brand van 15 augustus 1949 woedde in de Peel tussen de 6e en 7e wijk ten oosten van de grenssloot en vernielde ongeveer 5½ hectare heide, buntgras en houtgewas.


Van deze brand werd een verslag gemaakt door de heer Kuijpers, medewerker van het Gemeentelijk Veenbedrijf. Op die maandag zag hij rond vijf uur 's middags dat er brand was in de Peel en ging er naar toe. Daar aangekomen zag hij dat het op twee verschillende plaatsen brandde. Opzichter Van Neerven was ondertussen samen met enkele peelwerkers al bezig met het blussen van een van deze branden. Omdat de brand zich toch snel uitbreidde werd besloten om door de wijkdijk een greppel te graven waardoor het water naar het lager gelegen brandend gedeelte stroomde, waarna de brand doofde. Ook de anderen brand werd door de aanwezigen gedoofd. Kuijpers vermoedde dat de brand was veroorzaakt door schippers of (schuit)trekkers die vanaf het terrein van de Maatschappij Helenaveen over de grenssloot in de veenderij van de gemeente terecht gekomen waren en roekeloos met vuur waren geweest.
De bluswerkzaamheden duurde tot aan het invallen van de duisternis, want Kuijpers schreef in zijn rapport: ... was het reeds tamelijk donker geworden en allen - uitgezonderd de brandwachten - moesten zich haasten om het terrein te verlaten en hun rijwielen op te halen, daar het lopen in de veenderij bij avond niet meevalt.