Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Brabants Historisch Informatie Centrum

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in 's-Hertogenbosch fungeert in formele zin als Rijksarchief in Noord-Brabant en als gemeentearchief en waterschapsarchief voor een aantal gemeenten en waterschappen gelegen in het noordoostelijk deel van deze provincie.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit die functies beheert het BHIC enerzijds archieven en verzamelingen afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkingsgebied de provincie Noord-Brabant of voorgangers daarvan, en anderzijds van ruim tachtig (voormalige) gemeenten en waterschappen gelegen in het genoemde noordoostelijk deel van deze provincie en eveneens van particuliere instellingen in dit gebied.

Het BHIC is op 1 januari 2005 ontstaan door een fusie van het Rijksarchief in Noord-Brabant te 's-Hertogenbosch, het Streekarchief Langs Aa en Dommel en het Streekarchief]] Brabant-Noordoost met vestigingen in Boxtel, Veghel, Grave en Oss. Het BHIC is tegenwoordig gevestigd op twee locaties. De hoofdvestiging is gehuisvest in de Citadel in 's-Hertogenbosch. Daarnaast heeft het BHIC een nevenvestiging in Grave en in samenwerking met de plaatselijke openbare bibliotheek een zogenoemd thuispunt in Veghel.

Betekenis voor Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Veel archieven die in het Brabants Historisch Informatiecentrum bewaard worden hebben grote betekenis voor de geschiedenis van Deurne en Vlierden. Voor een volledig overzicht van alle daar bewaarde archieven zie de website van BHIC. Uit liefst 73 verschillende archieven werd tot 2010 informatie over Deurne en Vlierden verzameld en grotendeels toegankelijk gemaakt.


Qua omvang neemt daarbij het archief van het Provinciaal Bestuur 1814-1920 (toegangsnummer 17) de eerste plaats in. Tot nu (2010) toe werd uit maar liefst 987 inventarisnummers materieel over onze gemeente verzameld. Pieter Koolen en vooral Anton Vissers hebben daarmee grote dele van dit archief voor onderzoek met betrekking tot Deurne toegankelijk gemaakt.

Ook het werk van Henk Beijers, die vele jaren lang dagelijks transcripties en regesten in het BHIC verzorgde en publiceerde op de website van Henk Beijers, heeft grote betekenis voor Deurne.

In het BHIC zijn ook ondermeer de archieven te vinden van de heerlijkheid Deurne en Liessel. toeg.nr. 289, de Collectie Cuijpers van Velthoven, toeg.nr. 346, en de verzameling plakkaten 1540-1884, toeg.nr. 342.

Er worden nog steeds talloze archieven en inventarisnummers bij het BHIC bewaard die wachten op een enthousiaste onderzoeker die de pareltjes uit het verleden van Deurne wil opsporen en publiceren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]