Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Blauwborst

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Blauwborst is een straat in de Deurnese wijk Heiakker.


De straat[bewerken]

De doodlopende straat ligt in het deelplan Vogelweide, dat eertijds bekend stond als 1e fase. De straat begint aan de Fitissingel en loopt met enkele haakse bochten dood op de langzaamverkeersroute Veldweg.

Aan de westzijde verrezen in 1981 de eerste huizen, te weten drie blokken met telkens twee eengezinswoningen en twee blokken met telkens vier seniorenwoningen. Laatstgenoemde woningen beschikken over een kleine keuken, woonkamer, slaapkamer met aangrenzende badkamer en een entreehal met toilet op de begane grond en een ruime zolder. Alle huizen uit 1981 zijn huurwoningen van Bergopwaarts.

In de jaren 1986-1987 verrezen aan de oostzijde zes blokken van telkens 2 eengezinswoningen, waarbij de blokken merendeels door de garages met elkaar verbonden zijn. Het betreft hier koopwoningen.

De inrichting van de openbare ruimte kenmerkt zich door veel beklinkerd oppervlak, bestaande uit de weg, de trottoirs en tussengelegen haakse parkeervakken. In de straat bevinden zich twee borders met openbaar groen en een aantal bomen in een vierkante ruimte, omgeven door trottoirbanden.

Herkomst van de naam[bewerken]

De Blauwborst is een kleine zangvogel, verwant aan de Nachtegaal. De vogel komt voor in moerassige streken, en neemt in Nederlands sinds 1975 geleidelijk toe. De Blauwborst is verwant aan de veel bekendere Roodborst.