Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Binnenkort in dit theater (boek)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binnenkort in dit theater
BIDT.JPG
Auteur Mieke Knapen
Voorwoord geen
Taal Nederlands
Onderwerp 1941-1985 van schouwburg tot bioscoop
Uitgever Uitgeverij Aprilis
Uitgegeven 2006
Pagina's 84
Locatie hkk 11.A.01
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het boekwerkje Binnenkort in dit theater dat 84 pagina’s telt, bevat veel informatie over het ontstaan van de Deurnese bioscoop- en theaterzaal Bio-Vink.


Vroeger gingen veel mensen alleen met de kermis naar een toneelvoorstelling. De voorstellingen werden dan meestal door rondreizende gezelschappen gespeeld die met een mobiele schouwburg door het land trokken. De groepen bestonden vaak uit hele families. Zij boden een gevarieerd programma en boekten tot de crisis van de jaren dertig grote successen. Ook de film begon zijn opmars op de kermis. Eerst deed de komst van de reizende bioscopen de rondtrekkende schouwburg verdwijnen. De mobiele schouwburg van Piet Vink was ook regelmatig aan de Stationsstraat 34 terug te vinden.

In dit boek verhaalt Mieke Knapen over die ambulante gezelschappen die als een karavaan door Brabant en Limburg trokken om op kermissen te staan. Ze beschrijft in het boek hoe de familie Jonkers- Winckels vanaf 1927 in Deurne op de plek van het huidige adres Helmondseweg 2 een theaterzaal met gemengde voorstellingen probeerde te exploiteren (Café-zaal Jonkers) en hoe de familie daarbij fel tegengewerkt werd door pastoor Roes. Daarnaast beschrijft ze hoe Piet Vink, nadat Janus Jonkers gestopt was, met behulp van Hub van Doorne vanaf medio 1941 op die plek de vaste bioscoop- en theaterzaal met de naam "Bio-Vink" kon exploiteren.